Lovrinović pisao EU dužnosnicima: Europska javnost i institucije moraju biti upoznati sa stvarnim stanjem u BiH

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović uputio je otvoreno pismo EU dužnosnicma.

Uvaženi dužnosnici,

Vaše ekscelecnije,

Zaštita i promoviranje temeljnih ljudskih prava i slobode ugrađena je u Europsku uniju, predstavlja bit njenog postojanja i jedistven je primjer uvažavanja različitih identiteta i kultura na europskom prostoru. Zajedničkim snagama napravljen je civilizacijski iskorak ugrađen u temelje moderne Europe. Rezolucija novog saziva Europskog parlamenta o 80. obljetnici početka Drugog svjetskog rata, uz Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu, jasno ističu opredijeljenost europske obitelji i promišljanju naše zajedničke budućnosti.

Osobito želimo istaknuti ulogu radne skupine Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog koji daju neizmjeran doprinos Bosni i Hercegovini prepoznajući upravo različitosti koje čine ovu zemlju. Vaši napori koje ulažete predstavljaju neizmjeran doprinos u svim izazovima pred kojima se Bosna i Hercegovina nalazi.

Kroz cijelu svoju povijest, Bosna i Hercegovina je bila dodir više različitih kultura, religija i jezika, svojevrstan spoj Zapada i Istoka. Nažalost, to bogatstvo različitosti već duže vrijeme nailazi na testove koje u sebi sadrže elemente otvorene diskriminacije, kulturne netrepeljivosti i religijske netolerancije. Kultura sjećanja, koja je ugrađena u sve Rezolucije Europskog parlamenta, na najgrublji način dovedena je u pitanje posljednjim medijskim napadima i otvorenim prijetnjama Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini i uzoritom kardinalu Vinku Puljiću.

Obljetnica Bleiburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti pretvorila se u pokušaj segregacije i neskrivenog prijezira prema katolicima u Bosni i Hercegovini. Strašni komunistički zločini počinjeni prije 75 godina otvoreno se veličaju sa simbolima i obilježjima koje su te zločine i počinili. Prizori koji su se događali u vrijeme održavanja svete mise u Sarajevu podsjećaju na mračna vremena totalitarnih sustava koje je Europa davno pobijedila. S razlogom se brinemo da takva huškanja i veličanja totalitarnih sustava i opravdavanje zločina neće prestati i da u svojoj instanci imaju opasne namjere koje je Europa odavno jasno i nedvosmisleno osudila.

Europska javnost kao i institucije Europske unije moraju biti upoznati sa stvarnim stanjem i činjenicama koje se događaju u našoj državi. Otvorene prijetnje i napadi postali su sastavni dio opasnih i otvorenih namjera ukidanja vjerskih prava i sloboda, u ovome slučaju katolicima u Bosni i Hercegovini.

Zajedničkim snagama moramo se suočiti sa strašnim prizorima kojima smo nedavno svjedočili u Sarajevu i osuditi takve pojave. Otvoreno društvo, društvo tolerancije i uvažavanja moraju biti imperativ europske Bosne i Hercegovine, buduće punopravne članice Europske unije, navodi se u pismu.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Bravo brko. Treba naci mocne lobiste od Njemacke, Vatikana, Amerike i prezengirati stvarno stanje sto se zbiva, dogada hrvatima u BiH… Ovo je izmaklo svakom zdravom razumi. Bosnjacki ekstremisti se pretvaraju u antifasiste i one koji kao vole BiH a progone jedan konstutivni naroh hrvate.

  • koji je čaj čovjek glup da on piše nekome neka se pogleda u ogledalo on i njegove kolege gori su nego za vreme covica

  • Lovrinovicu da nike malo kasno. Bosnjaci su vazda dva koraka ispred vas… Vi kukate a oni rade punom parom… I mogu ti reci ide im pravo. Sve ciljeve koje nisu mogli u ratu sprovesti sada im uspijeva. I vazda oni zrtve a vazda u ofanzivi i tlace nas gdje stignu…

  • e moj pajdo jadna ti je kuća di mu drugi red pravi i što će ti da napravi ako mi sami ne znamo i ne možemo svak za svojim putem koji klinac vi sjedite tamo a te strance nogom u strašnjicu što će oni nama dobro donijet da su nam želili pomoći otvorili bi kakve pogone tvornice da ima omladina što raditi a ovako nas samo cjede i pljačkaju preko mmf dok nas ne zaduže pa ćemo im morati dati što traže a i vi ako ne znate voditi državu bez krede eto to ti je kao da znaš jesti ulovljenu ribu a ne znaš pecati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.