Loša trošarinska politika: Ako je kutija cigareta 5 KM, državi idu 4,5 KM

Pogrešna trošarinska politika koja se vodi godinama povećala je cijenu cigareta mnogo iznad standarda građana, što je dovelo do bujanja crnog tržišta po kojem je BiH rekorder u Europi.

Procjene su da zbog krijumčarenja cigareta i duhana svake godine izgubimo oko milijardu maraka ili jedan godišnji proračun zajedničkih institucija.

UNO je 2009. godine započela usklađivanje oporezivanja trošarinom duhanskih prerađevina s legislativom EU. Uslijedilo je povećanje prikupljenih prihoda po ovom osnovu. Prihodi su značajno rasli sve do 2019. godine u kojoj je prikupljeno rekordnih 867 milijuna maraka. A onda je u prošloj godini uslijedio pad od čak 157 milijuna u odnosu na 2019. godinu.

Sličan trend se nastavio i u ovoj godini. U prva četiri mjeseca prikupljeno je 65 milijuna maraka manje nego u istom razdoblju lani. Te 2009. Uprava je izdala 534 milijuna trošarinskih markica kojima se obilježavaju cigarete, a u prošloj godini 184 milijuna, to jest tri puta manje.

To su zaista podaci koji su na neki način alarmantni, jer ukazuju da je došlo do značajnog pada broja izdanih trošarinskih markica i cigareta koje su se našle u legalnoj prodaji. Praktično nije došlo do značajnog smanjenja pušenja u BiH što znači da je zaista veliki dio prodaje cigareta prešao na tzv. crno tržište, izjavio je za BHRT glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Razmjere crnog tržišta koje je najveće u Europi i gubitaka koje zbog njega ima BiH najbolje, ilustriraju podaci duhanske industrije.

Samo u zadnjih par godina crno tržište je doseglo više od 50 % ukupnog tržišta i ne može se usporediti ni s jednom granom industrije. Mi samo možemo napomenuti kako je duhanska industrija izgubila preko 50 % svojih prihoda, dok država svake godine izgubi oko milijardu maraka zbog tog istog crnog tržišta, kazao je Zvonko Kolobara, direktor BAT-a za regiju Adria.

Duhanske trošarine plaćat će se prilikom uvoza i prodaje u BiH

Bosna i Hercegovina je još 2019. zadovoljila zahtjev Europske unije da na tisuću komada cigareta trošarina minimalno iznosi 90 eura. Ona je kod nas 90,5 eura i veća je nego u bilo kojoj drugoj državi u regiji. Od jedne kutije cigareta koja košta pet maraka, državi na ime trošarine i PDV-a idu 4,5 KM, što je najveći namet u Europi. Umjesto smanjenja broja pušača, koje je bilo jedan od ciljeva koji nije ostvaren, uspjeli smo smanjiti prihode.

S obzirom na teško ekonomsko stanje i pogotovo sada u ovom vremenu kada je korona značajno usporila ekonomske aktivnosti i taj aspekt poprima puno značaja, jer upravo smanjenjem prihoda po osnovu trošarina smanjuju se sredstva konkretno i za zdravstvo i zdravstveni sustav, kazao je za državnu televiziju Saša Grabovac iz Udruge ekonomista CWOT.

Svi se slažu da je, ako se ponovno žele povećati prihodi, potrebno mijenjati trošarinsku politiku i smanjiti namete na duhan i duhanske prerađevine. A to se može jedino izmjenama Zakona o trošarinama. Zadnji zahtjev za tako nešto aktualno Vijeće ministara BiH je odbacilo. Iz Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u državnom parlamentu najavljuju da će u lipnju još jednom zatražiti da se preispita sadašnja trošarinska politika.

U FBiH predložen zakon o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i svim zatvorenim objektima

Mi ćemo ići s inicijativom ona koja je već bila da se Vijeće ministara zaduži da izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama vrati trošarine na 1,50 KM i da se na taj način pokuša stabilizirati ta politika prodaje cigareta i prikupljanja prihoda. Na taj način ja mislim da bi se uspjelo to crno tržište bar u jednom dijelu smanjiti, mišljenja je Mira Pekić iz Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zašto se inzistira na trošarinskoj politici koja je dovela do toga da imamo najskuplje cigarete u Europi, u odnosu na standard građana, a koja je dovela do propasti domaće duhanske industrije i uzrok je gubitaka od milijardu maraka u državnom proračunu godišnje, nikom nije jasno, pita se BHRT. U cijeloj priči razloga za zadovoljstvo imaju jedino krijumčari koji zarađuju stotine milijuna maraka. A možda se baš zbog toga ništa i ne želi promijeniti, zaključuje državna televizija.

Najveće trošarine u Europi: BiH godišnje gubi milijardu KM zbog crnog tržišta duhanskih proizvoda

(www.jabuka.tv)12 komentara

  • U državi gdje inspektori uzimaju novac sa strane a državni aparat prekrcan može se vidjeti uzročno posljedična veza..Love od poreza nema pa moraš podići cijenu da bi svaka sisa davala dovoljno mlijeka za uhljebe

  • a zasto onda ove sto se prodaju bez markica kostaju skoro 4 km? znaci kutija bez poreza kosta marku, marku ipo. i jos svako malo poskupljuju. sta se desava

  • ovako su bili pohlepni crnogorci dok nisu vratili cjene u normalu ako kutija košta pola marke neka uzmu marku trošarina a sve ostalo ide u propast i to im nije malo imaju duplo a ne rade ništa i nestat će sivog tržišta ili političari imaju privtne punionice cigareta pa im ovo odgovara godinama dižu cjene poreze a primanja su smanjivali nemože to dugo a da povedu više reda sa poreznim inspektorima jel oni uzimaju što ispod šanka pa nema punjenja proračuna gdje je lova od društvenih firma zemljišta gdje je to završilo ne može se živjet i ići naprijed samo dižuć kredite a što kad jednom se prezai mmf ne da više para i ne daju oni to bez velike koristi i sa tim zadužuju naše naraštaje to treba strogo kažnjavat tko radi protiv nas i države i kažu vole bih a svi je uništavaju e to su državni neprijatelji i ne vole je

  • Ako je tao, ta je država pljačkas
    ška, kvarna i lopovska. Peserem se na tu državu. Poserem se na političare koji je vode.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.