Ljudi u Facebooku imali su važnu opciju za koju nitko od “običnih korisnika” nikad nije čuo

Kao da nije dovoljno što se Facebook u posljednje vrijeme spominje u kontekstu afere s Cambridge Analyticom i povredom privatnosti korisnika, sve češće u javnost izlaze i informacije o opcijama koje su čuvale privatnost samo Facebookovih zaposlenika.

Već smo pisali o tome kako je šačica odabranih u Facebooku, među kojima je i šef Mark Zuckerberg, imala mogućnost brisanja poruka iz Messengera.

Iako je nakon toga najavljeno da će istu opciju dobiti i svi drugi korisnici, to se još uvijek nije dogodilo.

Sad je u javnost procurila i informacija kako su Facebookovi zaposlenici dobivali posebnu obavijest, “Sauron Alert” odnosno Sauronovo upozorenje (prema liku iz Gospodara prstenova) ako bi im netko od drugih zaposlenika pokušao ući u profill. Naravno, ni tu opciju nisu imali na raspolaganju “obični” korisnici.

Facebook “običnim” korisnicima šalje poruku upozorenja ukoliko se netko pokuša ulogirati u njihov račun s “neobičnog mjesta”. Npr. ako se redovito ulogiravaju u Zagrebu, a onda odjednom dođe zahtjev za ulogiravanjem iz Bolivije.

Međutim, ako se u račun “običnog” korisnika ulogira netko iz Facebooka, takvog upozorenja neće biti. Moramo li uopće podsjetiti na slučaj sada bivšeg zaposlenika Facebooka koji se hvalio kako može ući u račun bilo koga?

U Facebooku priznaju da postoji “Sauron Alert”, ali i da su razmišljali o uvođenju istog načina obavještavanja i za “obične” korisnike.

Postoji cijeli niz važnih stvari o kojima treba voditi računa. Primjerice, kako možemo izbjeći uzbunjivanje loših ljudi ili u osjetljivim situacijama poput onih zlostavljanja, istaknuli su iz Facebooka za WSJ.

Dodali su i kako samo određen broj zaposlenika Facebooka ima ovlasti za pristupanje računima korisnika te svako pristupanje moraju opravdati. Ako pristupe bez valjanog razloga, slijedi im otkaz. Naravno, ako ih uhvate, piše Zimo.co.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj: