Ljubuški: Zbog velikoga zanimanja potrebna srednja glazbena škola – Jabuka.tv

Ljubuški: Zbog velikoga zanimanja potrebna srednja glazbena škola

Prošle godine vijećnici Općinskoga vijeća Ljubuški usvojili su zaključak da se poradi na tome da izvješća i programi za pojedine ustanove, koja razmatraju, budu približno jednaki i sadrže ono što je potrebno. Međutim, malo toga se promijenilo, i ove godine pišu se, šalju i pristižu izvješća i programi, uglavnom kao i dosad, točnije prema obrascu kakav se dugo prakticira, piše Večernji list BiH.

No, izvješće o radu u 2016. i program rada za 2017. godinu Osnovne glazbene škole Ljubuški, koje je zajedno s nekolicinom drugih, razmatrano na OV Ljubuškog, naišlo je na odobravanje vijećnika.

Napisano je na 19 stranica, sadržavalo je ono što treba sadržavati.

Vijećnici su postavili nekoliko dodatnih pitanja vezano za rad škole, na koja je ravnateljica Ivana Zrimšek Šaravanja dala odgovore. U školsku 2016./2017. godinu, bez pripremnog razreda, upisala su se 122 učenika, raspoređena u 10 odjela od prvog do šestog razreda, a ispisala se četiri učenika.

U veljači ove godine obavljen je upis u pripremni razred na koji su se prijavila 62 nova učenika, tako da je tada ukupno škola brojala 180 učenika, raspoređenih u 12 odjela.

Materijalni troškovi

U pripremnom razredu učenici u nastavi imaju samo pripremni solfeđo, a glazbala biraju naknadno. Što se tiče upisanih 122 učenika, prema glazbalima raspoređeni su na sljedeći način: klavir 54 učenika, violina 13, flauta 16, gitara 30, truba 2 i harmonika 7 učenika. U srpnju prošle godine, u suradnji s Franjevačkim samostanom Humac, dobili su donaciju od 13 rabljenih školskih instrumenata iz Njemačke: četiri violine, tri violončela, tri flaute, dva trombona i jednu obou.

Međutim, dobivena glazbala još nisu u uporabi jer ih je potrebno servisirati, a to će se učiniti kad se iznađu potrebna financijska sredstva.

U nastavi radi ukupno 14 djelatnika – četiri stalna, devet vanjskih suradnika i jedan na određeno vrijeme, a u administraciji troje – ravnateljica na neodređeno vrijeme i računovođa te pravnik kao vanjski suradnici.

Materijalne troškove snosi općina Ljubuški, a oni su u prošloj godini iznosili ukupno 1578 konvertibilnih maraka: 535 maraka PTT troškovi, 425 konvertibilnih maraka raspisivanje natječaja, 292 KM uredski materijal, 192 maraka školski dnevnici rada i 130 maraka održavanje mrežne stranice. U prošloj godini učenici su imali tri koncerta, sudjelovali na tri natjecanja na kojima su osvojili sedam nagrada, sudjelovali u organizaciji ljubuškog dječjeg festivala “Na jedrima glazbe” i nastupali na nekoliko drugih priredaba i skupova.

Potreba za Srednjom GŠ

No, ljubuški mladi glazbenici su godinama muku mučili s neodgovarajućim školskim prostorom, a u veljači je napokon i to riješeno. Franjevački samostan Humac im je ustupio na korištenje nekadašnju kuću časnih sestara pokraj crkve sv. Kate, koja je uz troškove Općine djelomično obnovljena i prilagođena potrebama škole. – Sad nam je odlično, fantastično, prezadovoljni smo. To je za nas jedna jako pozitivna stvar i sjajna vijest.

No, imamo potrebe i planove za otvaranjem srednje glazbene škole. O tome već nekoliko godina dobivamo upite prvenstveno od roditelja i učenika. Prije svega zbog toga što oni učenici koji se odluče na pohađanje srednje glazbene škole, putuju u Široki Brijeg ili Mostar. To su uglavnom učenici ljubuške Gimnazije, kad završe nastavu u Gimnaziji malo se odmore, ručaju i idu u Široki Brijeg ili Mostar. Zimi se često znaju vraćati uvečer u 22 ili 23 sata. To su ogromna odricanja, financijska, vremenska, i veliki psihički i fizički napori.

Nema potrebe za zapošljavanjem novih kadrova, sve možemo pokriti iz Osnovne glazbene škole, u kojoj nam, inače, nedostaje nekoliko učitelja glazbe. Što se tiče troškova oni nisu veliki, procjena je da za tri učenika u srednjoj glazbenoj školi, tijekom cijele godine iznose oko 5900 maraka – kaže Ivana Zrimšek Šaravanja, ravnateljica Osnovne glazbene škole Ljubuški.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.