Ljubuški: Vlada Japana donirala vrijednu opremu za osam komunalnih poduzeća BiH

Ceremonija primopredaje infrastrukturne opreme za osam komunalnih poduzeća iz BiH od strane Vlade Japana, vrijedne 884 834 KM upriličena je u srijedu u Ljubuškom.

Na ceremoniji su sudjelovali i veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH Mato Franjičević.

Ovaj grant dio je neprojektne grant pomoći, a oprema poput vodenih pumpi, detektora curenja vode i radara za penetriranje tla bit će instalirana u organizaciji MVTEO-a BiH u komunalnim vodovodnim poduzećima s ciljem unaprjeđenja sistema pitke vode u osam zajednica, a to su Čajniče, Gradiška, Gacko, Lopare, Stolac, Ljubuški, Foča-Ustikolina i Čelić.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić kazao je kako će donirana oprema odigrati važnu ulogu u poboljšanju kvalitete života građana Ljubuškog.

Isto tako, komunalna infrastruktura bitna je i za privlačenje investicija, bez nje jednostavno ne možemo naprijed i zato ovaj današnji čin predstavlja još jedan korak u krajnjem uređenju komunalnih poduzeća, ali i komunalne infrastrukture, o kojoj puno ovisi sama kvaliteta života, kazao je Barbarić.

Zamjenik ministra MVTEO-a BiH Mato Franjičević kazao je kako se Japan ovim činom, koji izravno pomaže građanima i lokalnoj zajednici, još jednom iskazuje kao zemlja-prijatelj Bosne i Hercegovine.

Današnji događaj odraz je činjenice kako se na ovaj način Vlada Japana očituje u iskazivanju podrške našim ljudima i građanima u onom području koje je za njih jako bitno, a to je područje komunalne infrastrukture koje je od egzistencijalne važnosti za normalan svakodnevni život svih građana u ovoj zemlji, kazao je Franjičević.

Veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto kazao je kako je ovo drugi dio isporuke opreme koja je donirana kroz sporazum zaključen između Vlade Japana i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prvi dio isporuke opreme realiziran je prije nekoliko mjeseci, a današnjom isporukom u potpunosti smo ispunili našu obavezu koja je bila isporučiti opremu koja će služiti za unaprjeđenje usluge vodoopskrbe lokalnih zajednica u BiH, kazao je Sakamoto.

Dodao je kako ukupna vrijednost donacije, koja se sastoji od gotovo 15 različitih vrsta opreme poput lokatora cijevi, detektora curenja vode, rezača asfalta i ostale opreme neophodne za rad komunalnih poduzeća, iznosi gotovo 885.000 KM.

Nadam se kako će ova oprema pomoći komunalnim poduzećima u budućnosti, te kako će biti korištena za dobro stanovništva u navedenim lokalnim zajednicama, kazao je veleposlanik Sakamoto.

Direktor Komunalnog poduzeća “Vodovod” Gradiška Sandro Zeničanin istaknuo je kako će donirana oprema ovom poduzeću puno pomoći u sanaciji fizičkih gubitaka na njihovoj mreži.

To će nam omogućiti pružanje bolje i kvalitetnije usluge našim korisnicima, što je naš krajnji cilj jer komunalna insfratruktura je ogledalo svakog grada. Mi se trudimo u našoj sredini osigurati maksimalne uvjete za njen razvoj, ali i maksimalne kapacitete kako bi i buduće generacije mogle koristiti ove resurse značajne za život, kazao je Zeničanin.

Direktor Javnog poduzeća “Parkovi” Ljubuški Vedran Markotić istaknuo je kako je ovo hvalevrijedna donacija.

Sva oprema koju smo dobili, poput rezača asfalta, pumpe za čistu i prljavu vodu, tragača metalnih i plastičnih cijevi i slično, pomoći će nam u traganju i otklanjanju kvarova, što bi trebalo dovesti do smanjenja gubitaka u našoj vodoopskrbnoj mreži, a također i do smanjenja troškova električne energije, naveo je Markotić.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.