Ljubuški: Predstavljen roman “Tragedija sretničkih svatova” i knjiga “Bog s tobom – tebi na dar” – Jabuka.tv

Ljubuški: Predstavljen roman “Tragedija sretničkih svatova” i knjiga “Bog s tobom – tebi na dar”

U srijedu, 10. veljače 2021. u Kulturnom centru Ljubuški bila je upriličena promocija romana “Tragedija sretničkih svatova”, autora Maria Pušića te knjige don Ljube Planinića “Bog s tobom – Tebi na dar 1”.

Program je predvodio profesor Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske u Čitluku, koji je i nakladnik ovog povijesnog romana. Na samom početku večeri, nazočni su se prisjetili svih stradalih u sretničkoj tragediji.

Pozdravnu riječ uputio je don Ljubo Planinić. On se u ime župe zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji promocije romana.

Bez istinskog poznavatelja ovog stvarnog, tragičnog događaja, uspjeh promocije bio bi upitan, a ni roman ne bi bio kvalitetan i sadržajan. Temu je već ranije detaljno istraživao profesor Ivan Kordić. Objavio je članak o sretničkoj tragediji u zborniku radova o don Anti Romiću. Čim je doznao da se roman piše, pozdravio je rad i rado prihvatio biti predstavljač na promociji.

Glazbene točke imale su ženska klapa Jela i muška klapa Studenac.

Sretnički svatovi su povezani s Brotnjom. Sretnice mentalitetom gravitiraju Brotnju. Iz Brotnja – Gornje Blatnice je mlada Jela iz sretničkih svatova. Pišući roman, župa Kruševo zatražila je da “Matica hrvatska Čitluk” bude nakladnik romana. Predsjednik Andrija Stojić ponudu je rado prihvatio, organizirao, u jednim segmentu i financijski podržao. Uputio je nekoliko riječi prisutnima i zaželio uspješan daljnji stvaralački rad mladom autoru.

Pisac romana, Mario Pušić govorio je o nastajanju romana. Prisjetio se dana još iz vremena osnovne škole, kada se rađa ljubav prema pisanju i čitanju, a plod svega toga, upravo je roman naslova “Tragedija sretničkih svatova”.

Moderator programa, profesor Andrija Stojić se na koncu osvrnuo i na drugu knjigu don Ljube Planinića “Bog s tobom – tebi na dar 1”, istu predstavio , te između ostalog kazao: U kratkim duhovnim poticajima, autor na specifičan i originalan način obrađuje, meditira kroz 50. (pedeset) kratki ponaosob različitim temama, kao nositelji određenih radnji, ideja i pogleda na svijet, određenih odnosa prema Bogu, čovjeku i svijetu koji ih / koji nas, okružuje. Svaki naslov, svaka poruka sam po sebi zahtijeva mnoge odgovore i kao takva podnosi više tumačenja. To je znanje koje dolazi iznutra, osjećaj vrijednosti i privrženosti ka bratu, čovjeku… Mnoštvo sam još pročitao u don Ljubinoj knjizi koje bih mogao navesti kao primjer.

I dodao: Ali, to bi premašilo okvire mog udjela u ovoj knjizi. Zato vas prepuštam užitku čitanja koji će Vam pomoći da sve ostalo, nespomenuto, pronađete – i zaključak donesete sami, istaknuo je profesor Andrija Stojić.

A na samom vrhuncu promocije romana, obratio se župnik, don Ljubo Planinić te se zahvalio svima što su se odazvali i rado pohrlili organizaciji ovog kulturnog događaja, koji je u nedjelju održan u Svadbenom salonu “Afrodita” na Sretnicama.

Može se zaključiti da je ostao snažan utisak na sve prisutne jer tko se god spomene sretničke tragedije, u njemu ostaje bolan opip, nešto nepojmljivo… žalost. Roman “Tragedija sretničkih svatova” sačuvao je svaki spomen na ovu povijesnu, tešku svatovsku noć, u kojoj je stradalo 29 osoba, ističu iz Matice hrvatske Čitluk.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.