Ljubuški poljoprivrednici uskoro dobivaju 80 novih plastenika

80 poljoprivrednih proizvođača s područja Ljubuškog uskoro će dobiti novih 80 plastenika čime će kapaciteti plasteničke proizvodnje biti povećani za 25.600 m2, priopćeno je iz ovog grada.

Jačanje poljoprivredne infrastrukture kroz nabavu novih plastenika provodi se u okviru projekta Programa razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), a tim povodom u zgradi Gradske uprave u utorak su ugovor o realizaciji navedenog projekta potpisali gradonačelnik Vedran Markotić, direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević te direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva Halil Omanović, dok će ugovor još potpisati ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar.

Potpisivanju ugovora su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministrica financija Blagica Leko i ministar unutarnjih poslova ŽZH Mladen Bebek.

Uspješna suradnja

Ovo je nastavak aktivnosti iz prošlog projekta koji značajno pomaže i pospješuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju, naročito koja se tiče povrća po čemu je Ljubuški poznat. U dosadašnjem djelovanju Ureda za koordinaciju projekata (PCU) u okviru prethodnih kao i sadašnjeg projekta smo imali izuzetno korisnu i plodonosnu suradnju s Gradom Ljubuškim te se nadamo da će se ona nastaviti i u budućim projektima koji dolaze, ocijenio je direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva Halil Omanović.

Od ukupne vrijednosti nabave i postavljanja plastenika RCDP (IFAD) će sudjelovati s 200.000 KM, a po 80.000 KM su osigurali Grad Ljubuški i Županija Zapadnohercegovačka, dok će korisnici za novi plastenik izdvojiti po oko 1.400 KM. Na ovaj način i ranije je poticana plastenička proizvodnja.

Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i njihovoj implementacijskoj jedinici za projekte IFAD-a, kao i našoj Županiji Zapadnohercegovačkoj što su skupa s Gradom Ljubuškim većim dijelom isfinancirali nabavku novih plastenika. S današnjim potpisanim ugovorom za 80 plastenika i s onim što je još ranije implementirano, prelazimo brojku od 75 duluma površine pod novim plastenicima koje smo osigurali našim poljoprivrednicima. Mislimo da je ovo veoma značajno jer se poljodjelcima za relativno mali iznos novca osigurava novih 320 m² plastenika, rekao je gradonačelnik Vedran Markotić.

Mogućnost ranije proizvodnje

Zadovoljstvo sufinanciranjem nabave novih plastenika iskazali su i poljoprivrednici čija će proizvodnja ubuduće manje ovisiti o vremenskim uvjetima koji su posljednjih godina nerijetko bili nepovoljni za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenim površinama, a nove površine pod plastenicima donijeti će i raniju proizvodnju.

Uz prethodno realizirana ovakva dva projekta imati ćemo značajan broj natkrivenih površina što nam olakšava raniji izlazak na tržište s krumpirom, već otprilike 15. travnja i ‘razvlačenje’ sezone što nam je potrebno, a osim uzgoja krumpira plastenici će dobro doći i za proizvodnju ostalog povrća. Mislim da je ovo veoma značajno za nas te se nadam da će se ovakvi projekti nastaviti i idućih godina, kazao je direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević.

Sudjelovanje Grada Ljubuškog na IFAD projektima omogućilo je osnaživanje poljoprivredne proizvodnje i jačanje infrastrukturnih kapaciteta. Osim nabave plastenika, ranije je kroz projekt otvoren sabirno-distribucijski centar na Zvirićima te je izvršena i rekonstrukcija dionice vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače, a za najesen je najavljen nastavak rekonstrukcije na novoj dionici ove žile kucavice poljoprivredne proizvodnje sjeverozapadnog dijela Ljubuškog.

BiH: 381 milijun KM za poljoprivredu, a rezultata ni na vidiku

(www.jabuka.tv)

10 komentara

    • Jeste vi primijetili kako su najveca davanja, subvencije i sve ostalo u najmrtvijim i najgorim gradovima i opcinama?
      Ljubuski je zaostao u svemu za ostatkom ZHZ, imaju zbilja dobar prostor,zemljopisni polozaj i infrastrukturne mogucnosti koje npr Siroki ciji je centar grada stisnut izmedju brda i prekrcan stanovnicima ali to im je sve. Ali valjda ce i oni i ostatak nase zupanije biti jos bolji u buducnosti..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.