Ljubuški podiže spomenik u čast Petru Hercegu Tomiću

Svečanost otkrivanja spomenika Petru Hercegu Tomiću (Toniću) bit će upriličena u četvrtak, 7. prosinca u Parku hrvatskih banova u Ljubuškom s početkom u 11.15 sati.

Petar Herceg je bio Hrvat rođen 1893. godine u selu Prolog kod Ljubuškog. U SAD je stigao kao 20-godišnjak i stupio u vojsku. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio glavni strojar na razaraču USS Utah. Tijekom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine svojim nesebičnim činom, žrtvujući vlastiti, spasio je živote stotinjak članova posade američkog broda USS Utah.

Po ovom hrabrom Ljubušaku, koji je proglašen počasnim građaninom američke države Utah naziv je dobio prateći razarač USS Tomich, kao i jedna zgrada dočasničke akademije američke mornarice (Tomich Hall), dok mu rodni Ljubuški podiže spomenik koji će buduće generacije podsjećati na njegovu veličinu, hrabrost, nesebičnost i požrtvovnost, poručili su iz Grada Ljubuškog.

(www.jabuka.tv | Foto: Wikipedia)

7 komentara

  • Dižu spomenik čovjeku koji se borio i poginuo za stranu državu, i to državu koja je u 2. svjetskom ratu izbombardirala Hrvatsku (da ne ulazim u to kakva je to bila država) uzduž i poprijeko – SRAMOTA!

  • Kakve on ima veze sa Ljubuškim osim porijeka sve ove mlade obitelji što ste uglavnom politikom i nepotizmom otjerali u Njemačku kakve veze njihova djeca imaju sa Hercegovinom nikakve osim što im roditelji imaju ovo porijeklo ništa više ali našlo se para za oprati pa sad izmišljaj šta da uradimo 3 meni 3 tebi 3 japanci da urade.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.