Ljubuški: Općina se zadužila, a građani će piti najskuplju vodu u državi

Na sjednici Općinskog vijeća najviše rasprave izazvala je točka dnevnoga reda koja se odnosila na prijedlog rješenja o davanju suglasnosti na odluku o cjeniku usluga za potrošnju vode JP Parkovi d.o.o. Prijedlog je usvojen iako je pet vijećnika glasalo protiv, a jedan je ostao suzdržan.

Naime, novim sustavom, osnovica potrošnje od 15 kubnih metara naplaćivat će se 1,47 maraka po m3. Sva potrošnja od 15 do 30 metara kubnih koštat će 1,58 maraka dok će se svaki potrošeni kubni metar preko 30 m3 naplaćivati 1,74 marke.

Nakon što je predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić dao temu na raspravu, među vijećnicima je nastupila prava rasprava. Između ostalog, moglo se i čuti kako je sramota da Ljubušaci piju najskuplju vodu u Europi.
Vijećnik iz reda HSP-a BiH Ivica Milićević dao je svoje viđenje o tome što bi ovakvo povećanje cijena utjecalo na ionako teško stanje u kojem se Općina Ljubuški nalazi te dodao kako se HSP BiH ne slaže s ovakvim prijedlogom.

Najburnije reakcije na prijedlog o davanju suglasnosti na odluku o cjeniku usluga za potrošnju vode došle su iz Kluba HDZ 1990. koji se također ne slažu s ovim prijedlogom o povećanju cijena vode. “Devedesetka” se oglasila i priopćenjem za javnost u kojem se navodi da nisu, niti će pristati da se, u uvjetima opće nezaposlenosti i teškog financijskog položaja većine građana općine Ljubuški, povećaju cijene vode ili drugih komunalija.

“U općini koja obiluje izvorima pitke vode imati najvišu cijenu vode u cijeloj regiji, a i šire, dokaz je krajnje nesposobnosti vladajuće garniture. Umjesto da se ide s racionalizacijom poslovanja, smanjivanjem gubitaka vode u cjevovodima, spajanje u sustav nelegalnih priključaka i niza drugih mogućih rješenja, krajnje je nehumano povisivati cijenu vode prije no što se iscrpe sve druge mogućnosti”, poručili su iz HDZ-a 1990.

Kreditno zaduženje

Informacije o stanju sigurnosti općine Ljubuški obrazložio je načelnik policije Ivica Čuljak, koji je odgovorio na pitanja vezana za smanjenje broja prometnih nesreća, smanjenje kriminala na području općine Ljubuški, kazavši kako se kontinuirano radi na povećanju sigurnosti te da su policijski službenici redovito prisutni na terenu i u službi građana, nakon čega je točka usvojena.

Prijedlog zaključka o usvajanju godišnjeg izvješća o izvršenju proračuna općine Ljubuški za 2014. godinu, koji je referirao šef računovodstva Stipe Bubalo, nakon rasprave također je usvojen.

Na sjednici je, između ostalog, usvojen i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju općine Ljubuški. Obrazložio ga je načelnik općine Nevenko Barbarić, kazavši kako se ovo zaduženje planira da bi se financirala izgradnja rehabilitacijskog doma za djecu s posebnim potrebama, a nakon rasprave jednoglasno je usvojen.

(Dnevni list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.