Ljubuški: Održana radionica o očuvanju prirodnih resursa u slivu Tihaljina-Trebižat

Ljubuški u posljednje vrijeme doživljava turistički procvat, a većina turističke ponude orijentirana je na područje Trebižata koji sa svojim prirodnim biserima, slapovima Kravica i Koćuša privlači brojne turiste.

Iako gospodarstvo ima velike dobitke od turizma, činjenica je da turizam za sobom ostavlja posljedice po okoliš, te je stoga jučer u Ljubuškom održana radionica na temu: “Upravljanje, korištenje, zaštita i očuvanje prirodnih resursa u slivu Tihaljina – Mlade – Trebižat”, navodi Radio Ljubuški.

Organizatori radionice su bili JP “Parkovi” d.o.o. Ljubuški i Referentna grupa – Čapljina.

Kao i svi Ljubušaci i ja mislim da je rijeka Trebižat srce Ljubuškog. Upravo zato smo u suradnji s Marinkom Dalmatinom pokušali na jednom mjestu okupiti sve aktere koji mogu utjecati i koji pokušavaju zaštiti i rijeku Trebižat i ostale prirodne ljepote u Hercegovini, rekao je za Radio Ljubuški domaćin ovog skupa Vedran Markotić, ravnatelj Javnog poduzeća “Parkovi” d.o.o. Ljubuški.

Radionica je počela pozdravnim govorom predsjednika Općinskog vijeća Ljubuški Tihomira Kvesića, nakon čega je uslijedila prezentacija Vedrana Markotića koji je iznio koliki su točno prihodi od turizma u Ljubuškom, ali i što se radi kako bi se zaštitila rijeka koja generira ovaj profit.

Potom su svoja izlaganja imali Zdravko Kutle, ravnatelj Parka prirode Blidinje te Nikša Vuletić, ravnatelj PJ “Vjetrenica” – Popovo Polje.

O Zakonima za zaštitu prirode govorio je biolog Marinko Dalmatin, o Ključnim područjima biodiverziteta (KBA) Marlena Ćukteraš, dok je Nebojša Jerković imao izlaganje na temu Natura 2000 – ekološka mreža zaštićenih područja na području Europske unije.

Ana Soldo je govorila o važnostima donošenja Plana upravljanja, a Ana Bubalo je predstavila “Foto klub Fokus” koji okuplja zaljubljenike u fotografiju i prirodu.

Nakon izlaganja sudionici su obišli muzej na Humcu, kao i vodopade Koćuša i Kravica gdje su imali priliku pogledati izložbu Foto kluba “Fokus”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.