Ljubuški: Dom za stare u funkciji do studenoga

Dom za stare i nemoćne na lokaciji nekadašnjeg Zavoda za odgoj ženske djece u Ljubuškom trebao bi biti završen najdalje do kraja godine, piše Večernji list BiH. Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, objekt je, izuzev medicinske opreme, gotovo u cijelosti opremljen. Skoro otvaranje doma, čija je rekonstrukcija započela još 2011., u interesu je i Vladi FBiH, što se pokazalo nedavnim imenovanjem Marijana Čuvala za ravnatelja ove ustanove.

Veliko zanimanje

“Vjerujem kako bismo već u listopadu, a najkasnije u studenom, mogli imati prve korisnike u Domu za stare i nemoćne u Ljubuškom. Cilj nam je čim prije objekt staviti u funkciju”, kazao je Barbarić. Dodaje kako su kapaciteti doma 100 ležajeva, a usluge će biti pružane korisnicima s područja cijele FBiH. Barbarić navodi kako već postoji veliko zanimanje korisnika za tu instituciju. “To je federalna ustanova koja će u budućem razdoblju vjerojatno biti na sufinanciranju, tako da bi cijena usluga u odnosu na privatne domove trebala biti povoljnija”, kazao je načelnik općine Ljubuški.

Radna mjesta

Budući da još uvijek nije usvojen pravilnik o unutarnjoj organizaciji, teško je govoriti o broju radnih mjesta koja će se otvoriti stavljanjem u funkciju ovog objekta. “Za pretpostaviti je kako će biti otvoreno od 30 do 40 radnih mjesta kada objekt bude funkcionirao u punom kapacitetu”, smatra Barbarić. Inače, prema ranijim najavama iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Dom za stare i nemoćne u Ljubuškom bi trebao zapošljavati 1 socijalnog radnika, 5 medicinskih sestara, 8 njegovateljica, 1 fizioterapeuta, 4 čistačice, 1 ekonoma, 1 skladištara, 4 kuhara, 2 pomoćna kuhara, 4 servirke, 4 pralje. Posao bi trebao imati i po jedan terapeut i liječnik na pola radnog vremena. Tu će biti i uprava, ravnatelj, tajnik, računovodstvo. Smještaj po sobama planiran je na tri kata i dom će moći primiti 100 ljudi. Korisnicima usluga Doma za stare i nemoćne u Ljubuškom na raspolaganju će biti i restoran, dnevni boravci, knjižnica i lijepo uređeni park… U rekonstrukciju nekadašnjeg Zavoda za odgoj ženske djece u Ljubuškom u konačnici bi trebalo biti uloženo više od 4,5 milijuna maraka.

(Večernji list)

Komentiraj: