Ljubuški: Brucošima jednokratna novčana potpora, učenicima besplatan prijevoz

Grad Ljubuški i ove godine dodjeljuje jednokratnu novčanu potporu svim brucošima koji u listopadu počinju s visokoškolskim obrazovanjem, a imaju adresu na području Ljubuškog.

Pravo na potporu

Za iduću sjednicu Gradskog vijeća pripremljena je odluka o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima Grada Ljubuškog za akademsku 2022./2023. godinu, za koju se očekuje da će naići na potporu vijećnika.

Kako se navodi u odluci, sredstva za jednokratne novčane potpore osigurana su u proračunu Grada Ljubuškog te će se dodijeliti svim brucošima koji ostvaruju pravo na potporu od 500 KM.

Istaknuto je i kako pravo na potporu imaju svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih sveučilišta, a koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, piše Večernji list.

Jedan od uvjeta je da su na studij upisani kao redoviti studenti. Dodjela potpora bit će putem javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik sukladno navedenoj odluci.

Javni poziv sadržavat će uvjete koje studenti trebaju ispunjavati, iznos potpore koji se dodjeljuje, rok za podnošenje prijava, popis potrebne dokumentacije koja se prilaže uz prijavu na javni poziv, adresu na koju se prijava na javni poziv podnosi te eventualno ostale podatke, stoji u odluci.

Inače, ovo je treća godina za redom u kojoj Grad Ljubuški jednokratnim novčanim potporama pomaže studentima. I učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Grada Ljubuškog i u ovoj školskoj godini prijevoz će biti besplatan.

Naime, na istoj sjednici GV-a naći će se i odluka o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2022./2023. Prema toj odluci, pravo na potpuno besplatan prijevoz imat će učenici osnovnih i srednjih škola s prebivalištem na području Grada Ljubuškog te koji pohađaju škole na području tog grada.

Pravo na subvencioniranje troškova prijevoza imaju i učenici koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, a pohađaju srednje škole na području općina Čitluk i Grude te gradova Čapljina i Mostar. Za te učenike Grad će subvencionirati troškove prijevoza u visini od 50 posto cijene mjesečne karte.

Sredstva za subvencioniranje prijevoza učenika osigurat će Grad Ljubuški te Vlada ZHŽ-a sukladno odluci o odobrenju isplate sredstava utvrđenih proračunom ZHŽ-a za 2022. godinu gradovima i općinama u ZHŽ-u za sufinanciranje prijevoza učenika, navodi se, među ostalim, u odluci.

O mjesnim zajednicama Sjednica Gradskog vijeća sazvana je za ponedjeljak, 22. kolovoza, a pred vijećnicima će se naći i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o proračunu Grada Ljubuškog za 2022., kao i prijedlog odluke o viziji razvoja mjesnih zajednica Grada Ljubuškog za razdoblje od 2022. do 2024.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.