Ljubuški: 43 polaznika tečaja predstavila likovna djela

Polaznici besplatnoga tečaja crtanja i slikanja u Knjižnici Ljubuški na izložbi predstavili su svoja djela nastala tijekom proteklih triju mjeseci.

Naime, tijekom proteklih triju mjeseci 43 polaznika besplatnoga tečaja crtanja i slikanja u Knjižnici Ljubuški, pod stručnim vodstvom prof. Jure Paponje, marljivo su stvarali svoja prva likovna djela, koja su na izložbi koja je svečano otvorena u petak predstavili svekolikoj ljubuškoj javnosti.

Svečanosti otvaranja izložbe nazočili su polaznici tečaja, njihovi roditelji i brojni zaljubljenici u umjetnost. Na početku je sve nazočne, u ime Knjižnice Ljubuški, srdačno pozdravio Ivica Vizentaner.

Potom se nazočnima obratio prof. Jure Paponja.

Tijekom proteklih triju mjeseci polaznici tečaja imali su priliku upoznati se s osnovama likovnoga jezika i pristupa likovnom radu. U početnoj fazi tečaja svladali su crtaće tehnike: olovku, ugljen i suhe bojice. Crtajući mrtvu prirodu učili su se pravilnom smještanju trodimenzionalnih predmeta na ravnu površinu papira i stvaranju iluzije volumena i prostora. Baveći se likovnim problemima forme i prostora, a na koncu uvođenjem boje u crtež, prelazi se u drugu, slikarsku fazu tečaja.

Djeca, uključena u proces nastanka slike, od njezine najranije faze koja uključuje preparaciju kartona za slikanje, prazna slikarsku podlogu, nekoliko boja u tubi i par kistova kao alata kojim se boja spaja s kartonom ili platnom, osjećala su radost stvaranja likovnoga djela od njegova začetka do kraja. Uspješno su ostvarili krajnji cilj koji nam je vidljiv na ovoj izložbi, a ogleda se u obliku pejzaža, portreta, mrtvih priroda, marina i drugih motiva koje su odabrali kako bi se s njima suočili i u njih utkali sate strpljivoga rada. Iako je svaka slika naslikana prema uzoru na gotova likovna rješenja, iscrtana je i prožeta njihovim nevinim pogledom na svijet. Možemo se nadati da je ova izložba početni korak u njihovom stvaralaštvu i da će nas i u budućnosti uveseljavati svojim likovnim uradcima, rekao je prof. Paponja.

Izložbu je otvorio Ivan Bebek, ravnatelj JU “Kulturno-športski centar” Ljubuški. Svim polaznicima uručeni su certifikati o završenom tromjesečnom tečaju crtanja i slikanja.

Svečanost otvaranja izložbe prekrasnom glazbenom točkom uveličao je Toni Petrović, učenik Osnovne glazbene škole Ljubuški. Svi posjetitelji Knjižnice Ljubuški bit će u prigodi vidjeti izložbeni postav do 15. lipnja, do kada izložba ostaje otvorena, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.