Ljubušak i Mostarac zakačili se u Hrvatskom saboru – Jabuka.tv

Ljubušak i Mostarac zakačili se u Hrvatskom saboru

Ljubušak Nevenko Barbarić (HDZ) i Mostarac Nino Raspudić (MOST) ”zakačili” su se u četvrtak u Hrvatskom saboru.

Raspravljalo o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije Zakona o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske za 2019., a među šest programa potpore, posebno je važan onaj za Hrvate u BiH, a za koji je RH izdvojila 25,8 milijuna kuna, kroz 89 programa i projekata.

No, sve je krenulo kada je neovisna saborska zastupnica Marijana Petir u raspravi replicirala HDZ-ovom Nevenku Barbariću.

Govorili ste o tome kako je teško zadovoljiti ljudsko srce. Jedni smatraju da se daje previše, drugi misle da to nije dovoljno. Zazvučala mi je dosta moćno vaša rečenica koliko je ustvari važna ta pomoć koja stiže iz Republike Hrvatske za opstojnog hrvatskog naroda. Naravno da je Hrvatskoj važna suradnja s Bosnom i Hercegovinom, ali nam je i važno kako hrvatski narod kao konstitutivni živi u BiH, rekla je Petir pa nastavila:

Svjedoci smo da se Daytonski sporazum u tom segmentu ne poštuje i ne provodi u djelo i da se ponekad stječe dojam da su Hrvati građani drugog reda u BiH jer ne mogu ostvariti sva ona prava koja bi im kao konstitutivnom narodu trebala pripadati. Mislite li da se rješenje može naći u nadogradnji Daytona kako bi se to ispravilo ili je potrebno učiniti neke druge korake?.

Barbarić je istaknuo da se nude rješenja.

Mi tražimo povrat na izvorni Daytonski mirovni sporazum i sve ono što smo tada imali. Nametnute izmjene situaciju su dovele do apsurda. Već je govoreno o tome, nije samo član Predsjedništva nelegitimni predstavnik biran tri puta. Još je apsurdnija situacija izbor izaslanika u Dom naroda gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema – neovisno o izbornom rezultatu – kontroliraju i imaju 15 od 17 zastupnika u bošnjačkom klubu, 12 od 17 u srpskom klubu, pet od sedam u klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom klubu, odgovorio je.

Potom se javio i saborski zastupnik MOST-a Nino Raspudić.

Sve ste dobro govorili i slažem se sa svime što ste rekli. Zbunjuje me činjenica da održavate većinu Andreja Plenkovića koja je iznjedrila, lobirala, gurnula Mariju Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe, a koje eksplicitno sada radi na dokidanju konstitutivnosti naroda BiH. Jeste li uvjereni koliko je shizofrena Vaša pozicija. Kojem Barbariću da vjerujem? Ovome koji kaže da Hrvatska čvrsto treba braniti konstitutivnost Hrvata u BiH ili ovome koji održava Plenkovićevu većinu čija nam ‘Marija Burić Perjanica’ šalje sramotan odgovor u kojemu nam uopće nije odgovorila na naš upit… Izabrani ste iz 11. izborne jedinice, golemom većinom glasova Hrvata iz BiH. Imate li odgovornost prema tim ljudima?, upitao je Raspudić.

Poručio mu je da prijeđe na hrvatsku stranu te da ne bude dio stroja koji definitivni grobar Hrvata u BiH.

Poštovani kolega, niste ni približno korektni kada tako nastupate prozivajući stroj iz 11. izborne jedinice. Bili ste na Odboru i svjesno te zanemarili odgovor koji je upućen Ministarstvu vanjskih poslova… Osobno bih volio da je odgovor spomenute tajnice Vijeća Europe bio korektniji i sadržajniji, no nije. Ja sam izabran u 11. izbornoj jedinici na listi HDZ-a i – ma koliko se trudili Vi i dio medija da banalizira naš rad – sada može o tome tko je koliko doprinio opstanku Hrvata i tko je od nas zaslužan za položaj Hrvata u BiH, odgovorio je Barbarić MOST-ovom Raspudiću, prenosi Direktno.hr.

Raspudić je potom tražio povredu Poslovnika.

Povreda članka 238. – vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika. Gospodine Barbarić, 15-20 godina na svoju štetu u hrvatskoj javnosti radim posao kojih je vas pet, a kasnije troje to trebalo raditi u Hrvatskom saboru. Šutili ste, sada šutite kada se izravno podriva konstitutivnost Hrvata u BiH. Dio ste stroja koji podržava Mariju Pejčinović Burić koji očito podržava ovakvu politiku Vijeća Europe, rekao je.

Furio Radin, potpredsjednik Sabora, poručio je Raspudiću da to nije povreda Poslovnika pa mu je dao i opomenu.

Potom se i sam Barbarić zatražio povredu Poslovnika rekavši: Raspudić omalovažava mene kao zastupnika. Cijelo vrijeme proveo sam u Bosni i Hercegovini, proveo u ratu na prvoj crti. Dok ste vi montirali spomenike Bruce Leeja, ja sam radio spomenike poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, dolazio u RH, zalagao se za svaki projekt i realizirao milijunske iznose projekata međugranične suradnje.., rekao je.

Izražavanje mišljenja ne znači omalovažavanje, rekao mu je Radin pa mu izrekao opomenu.

Raspudić je ponovno zatražio povredu Poslovnika. Bruce Leejev spomenik u Mostaru kojeg smo radili kao mladi ljudi, kao studenti, je svjetska pozitivna priča – i za Mostar i za Hercegovinu. To što vaša struktura nije bila u stanju 20 godina završiti spomenik hrvatskim braniteljima to je Vaš problem. Danas, 2021. godine, držite štangu politici koja izravno dokida konstitutivnost Hrvata u BiH. Sramite se, poručio je Raspudić HDZ-ovom Barbariću.

Radin je tada Raspudiću izrekao drugu opomenu.

Ponovno je povredu Poslovnika tražio i sam Barbarić. Raspudić u nedostatku argumenata vrijeđa i koristi izraze koji nisu primjereni ovom visokom Domu. Samo ću ponoviti da sam netko tko je proveo cijeli svoj radni životni vijek u Ljubuškom, za razliku od nekih drugih koji popuju što bi i kako to trebalo. Treba živjeti i osjećati onaj narod i potrebe koje su ‘dolje’, a ne filozofirati, rekao je pa zaradio drugu opomenu.

(www.jabuka.tv)


42 komentara

 • Eee Barbariću baš se možeš pohvaliti životom i radom u Ljubuškom. Vidi se rad tebe i tvoje partije u Ljubuškom. Najgora ste općina u ŽZH, raseljena i uništena. Hvališ se šta ste napravili za prošlost a šta ste napravili za budućnost svojih građana??? Prestigi vas Široki B., Grude i Posušje u svemu, samo je naš brko gori od tebe. E moj Nino ko ce ovim KPJ kadrovima nešto objašnjavati kad oni šute i klimaju glavom ta nisu gore otisli nesto reći i predložiti jer su pošli gore uzeti HR saborsku mirovinu.

 • Lipo, lipo svađaju se hercegovci u zagrebu ko je veći hrvat i hercegovac. A i ovaj mali Brus Li Selak je postao naporan do bola. De bola Nino nešto konstruktivno nešto drugačije.

 • Nino je na vrime pobiga od rata i cilo vrime se šćućurio u Zagrebu i nije mu padalo na pamet da kao budući intelektualac(niš koristi) vrati se branit svoje ognjište.
  Dobro ti je reko Barbarić -on je u ratu bio tu di je tribao biti a ti si Nino ratni dezerter..Lako je branit ŽOVNICU SA SLJEMENA , AKO JE I OD TEBE RATNOG BJEGUNCA, NINO, PREVIŠE JE..

 • Barbaric je gospodin čovjek,veteran Domovinskog rata,jedan od rjetkih u bunkeru sa zavrsenim faksom.Ninu nit znam nit cu komentirati al Barbaric je pravi čovjek ma gdje bio i sto radio.

  • Nino bio i ostao crveni (fesić),izvorni zeleno crveni Mostarac ,nikada Hrvat, nažalost ,aha Bruce Lee ,kada je život vrijedio jedan “burek”,eee Nino dobit ćeš “burek”uuuuiiuuu

  • Za Barbarina sam čula da luta po Zagrebu – pa sad ili se stalno gubi ili nabija kilometražu za dnevnice, ne zna se.

  • Svakog pripadnika HVO-a treba cijeniti i poštovati jednako i djeca od njih trebaju imati ista prava. Mnogi su bili na prvoj crti a danas nemaju nikakvih prava tko je za to odgovoran?

 • Tuzno i za nepovjerovati da jedan Raspudic prica o konstitutivnosti hrvata u BiH.Interesantno bi bilo objaviti cijelu pricu o njegovom “aktivizmu” izbstudenskih dana.
  Sto se tice Barbarica,njegova uloga je vec poodavno se pretvorila u profiterstvo.

  • Po ovim komentarima reklo bi se da je Barbarić aut ,a Nino on,e pa drugovi plaćeni da štancaju su tu ,a kada dođu izbori ,Barbarić 74%,a Nino 6% i ?????,podrumaši (mrak tama) na sunce ,svjetlo ,laku noć ,ne znam niti jednog ,ali Bruce Lee je “za sto lira u sto vira”

 • Daleko je ovaj profesionalni karijerist od rasprave sa Raspudicem… Moj Barbaricu o tebi sve govori u kakvom stanju je Ljubuski nakon tvojih ”intervencija” silnih. Suti, uzmi te pare na koje su te ovi ADEZEJ retardirani glasaci navikli, i suti. Boga ti samo suti.

 • Barbarić nije ni na nivou Nine kao studenta, a kamoli zrelog čovjeka. Stamota me bila slušat ga. I bas me zanima bi li poslao maloljetno dijete u rat?

 • Nino potpuno upravu , ovaj priča o bunkerima i ratu a svi zapovjednici osuđeni u Hagu , novac za njihovu obranu pokraden , Herceg Bosna nema , prodali je . Firme koje je Hrvatska osposobila , poklonili federaciji pa uništili i zadužili ljude na ulice poslali . Kaže presidente HDZ a , nemam ništa sa Aluminijem a svatko zna da se čistačica u drzavnoj firmi ne može zaposliti bez njega , a kamal direktor . Hrvati se nazivaju zločincima u vlastitoj drzavi , Kordić osuđen jer je branio kuću od Mudahedina. Milion maraka dnevno dolazilo i STA su napravili , osim sebi i svojima vile i vikendice . U BiH Hrvata nema ni da budu nacionalna manjina , sve se iseljava zbog politike .

 • Nino je intelektualac i ne libi se reći što je problem, jer nema oraščića u džepu. Za razliku od Nine, Barbarić je jedan podkapacitirani partijski uljeb privezan na proračunske jasle kp hdz u Zagrebu. U Zagrebu je kupio nekoliko stančića da se nađe za mirovinu kada sutra ode sa nekih mizernih 12 tisuća Kuna, jer nema smisla padati ispo 20 tisua KN na koje je navikao sada. To je ipak mizerija u odnosu na ono što je “jamio” u Ljubuškom, jer kako bi inače imao ono što ima, pa nije valjda to uštedio od plaće načelnika od 2300 KM? Plaća mu jedva pokriva minimalnu životnu košaricu u BiH, a nekretnina k’o u maloj priči? Postavlja li itko to pitanje, otkuda drugu Barbariću tolike nekretnine sa mizerijom od plaće?

 • Pejčinović-Burić je kći srpskog učitelja i hrvatice. Otac je naravno bio u službi starog sustava…Koliko je to bitno? Puno je bitno, to je ta duboka država, pomirba Tuđmanova ( nama vlast i imovina a vama srednji prst ). To je to!!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.