Ljubić: Ravnopravnost Hrvata u BiH moguće postići na dva načina

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je u četvrtak za zagrebačku redakciju N1 televizije Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a u BiH.

Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja. Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta, pojasnio je Ljubić.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom tretnutku.

Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Hoće li nekada doći vrijeme i hoće li sazrijeti odnosi… Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije. Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene Izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju, dodao je on.

Ljubić je također govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, poput Izbornog zakona i formiranju Vlade FBiH. Cijelo njegovo gostovanje pogledajte u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.