Ljubić: Ravnopravnost Hrvata u BiH moguće postići na dva načina

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je u četvrtak za zagrebačku redakciju N1 televizije Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a u BiH.

Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja. Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta, pojasnio je Ljubić.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom tretnutku.

Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Hoće li nekada doći vrijeme i hoće li sazrijeti odnosi… Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije. Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene Izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju, dodao je on.

Ljubić je također govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, poput Izbornog zakona i formiranju Vlade FBiH. Cijelo njegovo gostovanje pogledajte u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

  • Dokad vise, pa ima li kraja prosipanja magle ovom jadnom napacenom narodu,koji jedva sastavlja kraj sa krajem, dok oni vise neznaju kud ce sa sobom od primanja od kojih boli glava, …

  • Tko drugome može reći da je lopov a nema dokaza za to možete li zamisliti koje vrste su ti ljudi, šta bi radili da su oni na vlasti. Pa ako imate dokaze zašto ih ne predate u tužiteljstvo u Sarajevo. Oni gore jedva čekaju da osude nekog od naših. Ovaj gore komentator bi Ljubića tukao, halo narode zar su još partizani, što su ubijali 45., u mogućnosti ubijati??? Ili možda njihovi potomci, upitajte se tko su bili vaši djedovi i molite se za njih da ne završe u paklu a ujedno molite se da njihovi grijesi se ne prenose na vas.

  • Dosta vise sram vas bilo!Otkud sad treci entitet nije moguc?Sto blejite prije svakih izbora?Izborni zakon, na koji balidzani nika nece prisltati,sad nam dragi vodja i ti ispirate mozak!Hrvati koji su samo branili svoje i od Srba i Balija IZDANI I PRODANI!A vi se sramite i Boze ima li ovomu kraja?

  • svi danas ako mozete odvojite par min i pomolite se za sve one duse sto dadose zivot na oltar domovine,i zasta danas da gledamo i slusamo ovu spodobu

  • Dok ste god vi na vlasti od ravnopravnosti nema ništa, jer nitko s vama iz međunarodne zajednice neće da ima posla. Osim toga, vi samo blejite o ravnopravnosti, a nikad ne spominjete poljoprivredu, stočarstvo, ulaganje stranog kapitala, povratak naših bogatih iseljenika, korupciju, kriminal u policiji, tužiteljstvu, sudu, radnička prava, cijenu radne snage itd. Znači, dok ste god vi na vlasti hrvatski narod će propadati i iseljavati, a vi ćete pričati bedastoće o ugroženosti Hrvata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.