Ljubić optimističan da će ove godine doći do izmjena Izbornog zakona – Jabuka.tv

Ljubić optimističan da će ove godine doći do izmjena Izbornog zakona

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je da je optimističan da će ove godine biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, dodavši kako bez tih izmjena Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status.

U tom uvjerenju dijelom me učvršćuje činjenica da će se morati provesti odluke Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava iz Strasbourga, a s druge strane da nema kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine bez usvajanja Izbornog zakona. Treća stvar koja nije zanemariti je činjenica da iz međunarodne zajednice, iz centara moći koji trenutno preko Ureda visokog predstavnika u znatnoj mjeri modeliraju procese u BiH, stižu signali da će se to morati uraditi, kazao je Ljubić novinarima nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Po njegovim riječima, ako odluke Ustavnog suda i najbitnijih međunarodnih faktora nisu dovoljan jamac da će se to izvršiti, onda Bosna i Hercegovina ima dodatni problem.

Upitan je da komentira jesu li izmjene Izbornog zakona u rukama međunarodne zajednice ili domaćih političkih aktera, s obzirom na inicijativu međunarodne zajednice da se uspostavi novo interresorno radno tijelo koje bi radilo na prijedlogu izmjena Izbornog zakona, voditelj Odjela za ustavnopravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak odgovorio je kako već postoje takve radne skupine.

Isitni za volju, nismo baš previše toga postigli u tim skupinama. Međutim, to može biti dobro, ukoliko te radne skupine ne budu preglomazne i ukoliko u tim skupinama budu sjedili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, kazao je Čolak.

Istaknuo je da te skupine mogu biti i paravan ako se ne želi nešto napraviti, pa će se onda kroz njih odugovlačiti proces.

Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH već je imenovao svoje predstavnike u tu radnu skupinu, a sada se očekuje imenovanje predstavnika Zastupničkog doma, i očekujem također da budu u njoj i predstavnici Vijeća ministara BiH. Ne mislim da je dobro i ne podržavam da u toj skupini budu predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva, jer smatramo da je ono izabrano suprotno zakonskim odredbama i kao takvo ne može donositi zakonite odluke i na tom stavu ćemo i inzistirati, ustvrdio je Čolak, prenosi Fena.

Uz izmjene Izbornog zakona u BiH na sjednici Glavnog vijeća HNS-a riječi je bilo i migrantskoj krizi u BiH.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.