Ljubić: HNS zagovara federalizam, građansko i nacionalno se ne isključuju

U tijeku sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH izjavu za medije dao je predsjednik ovog tijela Božo Ljubić.

Kazao je kako se najviše razgovaralo o provedbi Strategije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te obilježavanja nacionalnih godišnjica.

Ljubić kaže kako pomenuta strategija treba naći konkretne odgovore za ponašanje hrvatskog naroda i njegovih političara u BiH za ovo vrijeme političkih kriza i blokada.

Komentirao je i izjavu Matthewa Palmera o tome da je jedan od osnovnih ciljeva funkcionalnost BiH te kazao kako sve što HNS radi je usmjereno ka ostvarenju tog cilja.

BiH nažalost danas nije funkcionalna i samoodrživa država, o čemu govore i blokirani procesi.

Palmerove ranije izjave su izmanipulirane i predstavljene kao da je on protiv jednakopravnosti, a on je izjavio da je vizija SAD-a da sve države zapadnog Balkana budu građanske, a ne vlasništvo određene etničke grupe. To je i naš cilj, prokomentirao je Ljubić, prenosi Klix.ba.

Kazao je da i tom kontekstu HNS zagovara federalizam, a iskustva razvijenih država su pokazala da se nacionalno i građansko ne isključuju, već se međusobno uvjetuju i nadopunjuju.

“BiH nažalost danas nije funkcionalna i samoodrživa država, o čemu govore i blokirani procesi”

Ljubić je u kontekstu gašenja mostarskog Aluminija prokomentirao i zahtjeve rudara od Vlade Federacije BiH, kazavši da se Vlada treba odnositi na isti način prema problemima rudara, kao što se odnosila i prema problemu Aluminija.

Treba pokušati rješavati probleme, tim više što je Vlada FBiH vlasnik 42 posto Aluminija. Očekujem da i radnici Aluminija svoja vrata traže prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti, a ne pred stranačkim institucijama, odgovorio je Ljubić.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.