Ljeto je najopasnije doba za infekcije hranom, evo kako se zaštititi

Unos termički neodgovarajuće obrađene hrane, prehrambenih proizvoda čuvanih na nepropisan način, različitih slastičarskih proizvoda, kolača, sladoleda, umaka, mesnih prerađevina, voća i povrća, prehrana na mjestima za kolektivnu prehranu, neispravna voda za piće i nedovoljna osobna higijena ruku neki su od razloga koji mogu dovesti do alimentarnih infekcija.

Najčešći uzročnici ovih infekcija su Salmonella, Shigella, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Escherichia coli.

Manifestiraju se pojavom mučnine, povraćanja, grčeva i bolova u trbuhu, dijarejom, nekada povećanom temperaturom i općom slabošću organizma. Zato se preporučuje da prije kupovine namirnica obratite pažnju na rok trajanja i način čuvanja namirnica.

Hranu treba dugo termički obrađivati, izbjegavati konzumaciju slastičarskih proizvoda i različitih umaka, a voće i povrće konzumirati tek nakon duljeg ispiranja pod mlazom vode. Posebnu pozornost treba posvetiti higijeni ruku.

Prije putovanja preporučljivo je detaljno se informirati o načinu prehrane u zemlji u koju putujete. Također, preporučuje se konzumiranje isključivo flaširane vode za piće.

Dođe li do pojave simptoma, izbjegavajte unos jake i začinjene hrane i nadoknađujte izgubljenu tekućinu, izbjegavajući pri tome jaka i gazirana pića. Međutim, ako simptomi traju duže od jednog dana, zbog moguće dehidriranosti i ozbiljnih komplikacija treba se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

(Vecernji.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.