Livno, Cazin i Goražde – novi gradovi FBiH

U nastavku 19. redovite sjednice u četvrtak Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je program rada Vlade FBiH za 2017. Kako je izaslanicima objasnio Vesko Drljača, potpredsjednik Vlade, dokument sadrži strateške ciljeve te jasno definirane prioritete rada Vlade FBiH, a to su ekonomski projekti te jačanje društvene stabilnosti.

Među ostalim, Vlada FBiH svojim je programom rada za ovu godinu predvidjela utvrđivanje i 108 zakona, u formi nacrta ili prijedloga. U formi nacrta izaslanici u Domu naroda na 20. redovitoj sjednici jednoglasno su prihvatili i nacrt programa rada ovoga doma. Budući da je za donošenje ovoga dokumenta nužno pribaviti mišljenja svih županija, to će biti i učinjeno, objasnila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH koja je najavila široku raspravu o programu rada Doma naroda, prenosi Večernji list.

Odlukom Kolegija, s dnevnoga reda sjednice Doma naroda skinuti su Zakon o MIO, izmjene i dopune Zakona o radu, kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH. Prema objašnjenju članova Kolegija, o spomenutim zakonskim rješenjima nisu se još izjasnili ni zastupnici u Zastupničkom domu čija radna tijela još uvijek razmatraju tekstove zakona.

Dom naroda nije raspravljao ni o izvješću o radu Vlade Federacije BiH za prošlu godinu. Nakon što spomenuto izvješće nije dobilo potporu zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Vlada je u proceduru Doma naroda poslala novo, dopunjeno izvješće, ali izaslanici nisu imali dovoljno vremena s njim se upoznati kako bi o njemu mogli raspravljati.

Dom naroda jednoglasno je usvojio prijedloge zakona o gradu Livnu, Cazinu i Goraždu, čime su ove tri općine u FBiH dobile status gradova. Usvojen je i prijedlog Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH. Njime se uređuju ciljevi i načela razvojnoga planiranja i upravljanja razvojem FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave, vrste strateških, kao i dokumenata nužnih u postupku njihove provedbe, kao i odgovorna tijela, proces razvojnoga planiranja i upravljanja, zatim programiranje, monitoring, evaluacija i izvješćivanje, financiranje provedbe strateških dokumenata i nadzor.

U formi nacrta prihvaćen je Zakon o braniteljskim udrugama od posebnoga značaja, čiji je predlagatelj Ismet Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.