Livanjski sir dobio oznaku izvornosti u BiH, uskoro će se izvoziti na tržište EU

Nakon što je ranije dobio oznaku geografskog porijekla Livanjski sir dobio je i oznaku izvornosti u BiH i to nakon procesa koji je trajao deset godina.

To znači da je sir u potpunosti proizveden na području Livanjskog polja, da je napravljen od mlijeka autohtonih pasmina krava i ovaca, da te krave pasu travu na livanjskom području i da je sve u potpunosti domaće. Puno nam znači ova oznaka, jer je to još jedan dokaz kvalitete našeg proizvoda, kazao je za Klix.ba Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar.

Ono što još čekaju u ovoj udruzi je izvozni broj, kako bi svoj sir mogli izvoziti u zemlje Europske unije. Baković očekuje da bi ih komisija mogla posjetiti u kolovozu, a smatra da su oni ispunili sve zahtjeve kako bi tu kontrolu prošli.

Mnogo bi nam značilo kada bismo dobili dozvolu za izvoz u zemlje Europske unije. Cijene u EU su mnogo više nego u Bosni i Hercegovini i zbog toga nam je značajno pozicionirati se na to tržište. Dobivanje izvoznog broja omogućilo bi nam da počnemo izvoziti, ali isključivo do nas bi bilo sve dalje, bismo li opstali na tržištu EU ili ne. Smatram da tu ne bismo imali problem, jer je naš sir i ranije prepoznat po kvaliteti, poručio je Baković.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.