Zvonko Marić više nije Hrvat

Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo je u petak liste kandidata za izbor zastupnika iz Skupština Sarajevske županije u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Jedan od zastupnika Zvonko Marić za ove potrebe promijenio je svoju nacionalnost.

Ovjereno je ukupno 11 kandidatskih listi sa 26 kandidata.

Prema odluci SIP-a o načinu dodjele mandata na osnovu Popisa stanovništva 2013. godine, za koju je od Ustavnog suda BiH zatražena ocjena ustavnosti, u Dom naroda će iz Sarajevske županije biti birana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina i dva zastupnika iz reda ostalih, prenosi Faktor.ba.

Jasmina Bišćević Tokić podnijela je kandidatsku listu za bošnjačke delegate na kojoj su, pored nje, Amra Hasagić, Admela Hodžić i Hamed Aljović.

Na kandidatskoj listi Demokratske fronte su Sead Milavica, Bibija Kerla i Senad Hasanović, a na listi Elvedina Okerića su Okerić, Samir Suljević, Amel Mekić i Elmedin Konaković.

U Dom naroda Federalnog parlamenta želi i Zvonko Marić iz SBB-a, koji se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat, a na posljednjim je, ipak, odlučio promijeniti nacionalnost. Tako je ovaj put sebe stavio na kandidatsku listu Bošnjaka, zajedno sa Jasnom Duraković i Dževadom Poturkom.

Na kandidatskoj listi Naše stranke su Vildana Bešlija i Neira Dizdarević, a SDA Aljoša Čampara, Sabahudin Delalić, Mirza Čelik i Samra Ćosović Hajdarević.

Iz reda Hrvata ovjerena je lista Danijele Kristić, na kojoj je još i Damir Marjanović.

Kandidatsku listu za srpske delegate podnio je SDP BiH i na njoj je Igor Stojanović, dok je na listi SDA Smiljana Viteškić.

Kada su u pitanju ostali, listu sa po jednim kandidatom podnijeli su Naša stranka (Vibor Handžić) i SDP (Segmedina Srna Bajramović)

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Zvonko Marić nikad se nije mijenjao. Po nacionalnosti je bio i ostao ortodoksna Šupčina, po svemu pravi usmrđeni periguzan.

 • Kakva je razlika izmedu ovih hrvata koji su predlozeni i Tome Mandica, Darija Knezovica… Sto su to ova dvojica dobrog uradili za hrvate.. Ne javiti se nikada za rijec, neku raspravu za bolji polozaj hrvatA je u najmanju ruku sramotno, bijedno i ponizavajuce za sve nas hrvate. Oni koji laju na hrvate i oni koji nas kao prestavljaju a nista u stvari ne rade osim sto ubiru dobre place i druge privilegije su isti odnosno ovi legitimni sutljivci su jos gori… Toliko o domoljubima i prestavljanju hrvata u Parlamentu BiH- ne i Domu naroda…Nasi podanicki, kotumpirani politicari du nas i doveli u ovu poziciju… Sad se kao cude oni a i mi svi skupa..

 • Pravo ime Zvonke Marića je Bajram Demić. Kome će on nego svojima. Samo je mijenjao svoje ime i prezime ne bi li što god ušićario. Bajram Demić nije nikada mijenjao nacionalnost, već samo ime i prezime. Treba i u tom segmentu donijeti zakon kako ne bi od izbora do izbora pojedinci mijenjali svoju nacionalnost. Nacionalnost se stječe rođenjem, po ocu i majci. Međutim, u današnjoj vukojebini BiH namjerno se dozvoljava promjena nacionalnosti ne bi li se netko drugi, treći politički obeštetio.

  • Bio i ostao smrdljivi balija. Ne želim ovim vrijeđati poštene muslimane. Znači li ova promjena da je do sada žderao slaninu, čvarke i pečenicu, a od sada neće? Hoće li krmka ponovno sunetiti?

 • Pisao sam uoči prošlih izbora i ponavljam isto sada:
  Naše Rvatine koji udaraju u toji parlament i dom naroda su kurvetine, ali one skuplje, koje mirišu.
  Ove lokalne i županijske Rvatine su druga razina kurvetina (solidna cijena, briju noge i ne smrde) služe za potrebe jebača iz adz-a.
  A glasači adz-a (velika većina Rvatina) su one plisnave fute koje nekad ni ne moraš platit, a kad platiš dadneš im siće štogod, pristaju na sve.
  Mi Rvatine smo jebeno dvoličan narod koji ZNA da je sve nakaradno, ali ZADRTO odbijamo minjat se, pod gešlom “ne more se ništa prominit, šta ćeš bola prominit”.
  Kada smo mi tako glupi zato nas balije i jebu s komšićen i sustavno nam se rugaju jer smo glupi.
  adz je imao dosta mandata da predstavlja Rvatine, ali ne ide nikad ništa na bolje, samo nam se reže nacionalni status i samo nam branitelje progone, samo se uhljebljavaju podanici i samo se ćera ljude u dojčland.
  Kako no iđe izreka: prevari me jednom – sram te bilo, prevari me dvaput – sram me bilo.

 • Bilo bi dobro da Toma i Knezovic promjenu ime i nacionalnost kad svakako ne rade za hrvate a uzurpirali su te hrv. pozicije…!

 • Sta je tu cudno u BiH se mjenjaju nacionalnosti od 45 g, non stop. Pa vecinski narod non stop mjenja nacionalnost pa mora neko i od nasih , a i njima vjerojatno nije prvi put. Odaklen vjetar puse, non stop s druge strane.

  • Dok je se Slavo pitao Lijanovići su boli top firma. Kad se je budaletina Jere počeo pitati sve je završilo kako je završilo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.