Lisice sve češća pojava u središtu Tomislavgrada

Pojava lisica u blizini stambenih objekata je upozoravajući faktor na nešto što nije u prirodi divljih zvijeri ili se radi o bolesti, a nije isključena niti prilagodba tih životinja novim životnim uvjetima, kazali su iz Veterinarske stanice u Tomislavgradu.

Prema informacijama stanara, u blizini Franjevačkog samostana, Doma zdravlja Tomislavgrad i ulice kraljice Teute, u samom središtu Tomislavgrada te prigradskim naseljima, već nekoliko večeri viđaju se lisice koje bez ikakva straha dolaze pred obiteljske kuće.

Iznenadio sam se kad sam vidio kako lisica namjerava ući u dvorište bez ikakva straha, ali ju je spriječio pas. Izašao sam i potjerao je putem kanala gdje se izgubila, kazao je jedan od stanovnika naselja u blizini Franjevačkog samostana.

Za tomislavgradske veterinare nije normalna pojava da se divlja zvijer, u ovom slučaju lisica, tako ponaša.

Iako ova životinja živi u šumama i podzemnim brlozima nije rijetkost da se viđa u blizini ljudskih naselja u potrazi za hranom, ali za njenu pojavu u gradskoj sredini treba gledati s oprezom, smatraju veterinari.

Pojašnjavaju kako svako ponašanje koje odstupa od uobičajenog upozoravanja na nešto što se treba ispitati te preporučuju lovcima tomislavgradskog kraja da se organiziraju radi utvrđivanja činjenica za ovu pojavu.

Do sada na ovim terenima nije bilo pojave bjesnoće kod divljih životinja, napominju veterinari te poručuju da svake godine ovdašnja lovačka društva organiziraju hajku na štetočine koje pričinjavaju štete obližnjim naseljima (kune, divlje mačke, lisice i vukovi) i s te strane stanovnici ovih krajeva mogu biti zadovoljni.

(Fena)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.