Liječnici u HBŽ upozorili: Naš zdravstveni sustav nije dovoljno spreman

Sindikat liječnika HBŽ upozorio je kako županijske vlasti nisu usmjerile značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme za moguću epidemiju koronavirusa, te da je zdravstveni sustav te županije nedovoljno spreman za pojavu virusa.

U priopćenju Sindikata navodi se da zdravstvene ustanove u HBŽ-u na primarnoj i sekundarnoj razini ne raspolažu gotovo nikakvom zaštitnom opremom za liječnike i sestre.

U cijeloj županiji na raspolaganju imamo samo 20-ak zaštitnih odjela po propisanom standardu EN14126. Uopće nema adekvatnih zaštitnih maski (FFP3 i sl.), svega dvadesetak zaštitnih naočala. U ovakvim uvjetima, s obzirom na neadekvatnu i nedostatnu zaštitnu opremu, liječnici i medicinske sestre/tehničari bit će prvi zaraženi, upozoravaju iz Sindikata liječnika HBŽ-a.

Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, dodaje se, županijska vlada i resorna ministarstva do danas nisu prema zdravstvenom sustavu usmjerila nikakva značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme zdravstvenih ustanova za epidemiju.

U situaciji kad cijeli svijet usmjerava resurse za borbu protiv epidemije, mjerodavni u HBŽ-u uzdaju se u strategiju da će nas ovo sve, ipak, zaobići. Stoga, kao strukovna organizacija liječnika u HBŽ-u apeliramo na mjerodavne da se uozbilje i da u što kraćem roku riješe ovaj problem. Nadamo se da nije prekasno, stoji na kraju priopćenja za javnost Sindikata liječnika HBŽ-a.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.