Liječnici iz Tuzle suvremenom operacijom spasili ženu od potpune paralize – Jabuka.tv

Liječnici iz Tuzle suvremenom operacijom spasili ženu od potpune paralize

Liječnici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli prije nekoliko dana pacijenticu iz Zenice spasili su od potpune paralize, koja joj je prijetila zbog rijetkog oblika diskus hernije na predjelu torakalne kralježnice.

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a u Tuzli je prvi u Bosni i Hercegovini izveo endoskopsku mikroinvazivnu operaciju kod pacijentice s izuzetno rijetkim patološkim stanjem na grudnom dijelu kralježničkog stuba.

Vršitelj dužnosti načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju tuzlanskog UKC-a doc. dr. med. sci. Aleksandar Vujadinović za Klix.ba kaže da je riječ o vrlo rijetkom oboljenju koje se javlja kod jedne osobe na milijun stanovnika, a manifestira se prisustvom diskus hernije na predjelu torakalne kralježnice.

Dosadašnje metode liječenja koje su se provodile nisu davale očekivane rezultate, a riječ je o operaciji koja se vršila na stražnjoj strani kralježničkog stuba. Mi smo se odlučili prvi put uraditi operaciju kojom smo kroz grudni koš pristupili na kralježnički stub i leđnu moždinu te smo uspjeli odstraniti spomenuti diskus koji je već bio doveo do mijelopatije, odnosno stanja koje je oštetilo leđnu moždinu do razine da se pacijentica nije mogla samostalno i bez pomagala kretati, kazao je Vujadinović.

Minimalno invazivna metoda

Operativni zahvat je izveden minimalno invazivnom metodom video asistiranom torakoskopijom (VATS) i u suradnji s kolegama iz Klinike za kirurgiju.

Sama operacija nosila je sa sobom mnogobrojne rizike, uključujući i potpunu oduzetost donjih ekstremiteta, međutim pacijentica je bila s tim upoznata. Pristala je na rizike jer se njezino stanje s vremenom pogoršavalo te je bila svjesna da će se potpuno oduzeti ukoliko se operacija ne uradi, navodi Vujadinović.

Stručni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli adekvatno se pripremio za ovaj operativni zahvat, a cjelokupan postupak su samostalno izveli, bez bilo kakve supervizije inozemnih stručnjaka.

Tu metodu sam poznavao još od ranije, ali jednostavno prije nismo imali uvjete kako bismo je sproveli. Sada imamo kvalitetnu opremu, uradili smo operaciju i veoma smo zadovoljni. S druge strane, da smo i željeli superviziju nju je teško dobiti jer ovakva vrsta operacije dosad nije rađena na prostoru bivše Jugoslavije upravo zbog činjenice da je incidenca oboljenja jedan na milijun osoba, ističe Vujadinović.

Prednosti endoskopske kirurgije se ogledaju u tome da se zahvati rade mikroinvazivnom tehnikom, a kroz male otvore na koži uvodi se kamera i instrumenti koji su potrebni da bi se odradila operacija.

Također, ovdje se izbjegava i niz komplikacija koje mogu nastati konvencionalnim pristupom koji sa sobom nosi pravljenje reza na grudnom košu veličine 50 centimetara, veću postoperativnu bol, ugrožavanje respiratorne funkcije i slično, dodao je Vujadinović.

Pacijentica zadovoljna

Inače, pacijentica je Kimeta Čaušević iz Zenice koja će na bolničkom liječenju biti do kraja ovog tjedna, nakon čega se vraća u rodni grad gdje će uslijediti fizikalni tretman.

U susretu s novinarom portala Klix.ba je kazala da je izuzetno zadovoljna procesom oporavka, a prednosti operativnog zahvata već osjeti.

Prije operacije sam otežano hodala, vukla sam lijevu nogu. To je sve počelo prije tri godine kada sam nekoliko puta padala. Prije operacije me nije bilo strah, ali prvo saznanje koje rizike ona sa sobom nosi stvaralo mi je nelagodu. Međutim, željela sam se upustiti kako bih riješila problem, kazala je Čaušević koja se trenutno kreće uz pomoć pomagala, a operacija joj je uklonila i osjećaj pritiska na kukovima.

Implementacijom posljednje metode tuzlanski stručnjaci su ušli u jedno novo područje endoskopske spinalne kirurgije koju u sljedećem razdoblju planiraju razvijati i unaprijeđivati. Vrijedi kazati i to da je ovo druga metoda koji su liječnici Klinike za ortopediju i traumatologiju uveli u ovoj godini, a kontinuitet razvoja planiran je i u sljedećem razdoblju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.