Liječnici Hitne pomoći pod prijetnjama smrću

Na vrijeme blagdana mostarska Hitna pomoć je imala pune ruke posla. Kako je rekao ravnatelj Hitne službe dr. Ivica Zovko, skoro u svim smjenama su radila po tri liječnika, a intervencije se broje u stotinama.

“Pritisak je u vrijeme blagdana bio ogroman. Veliki broj ljudi je od nas tražio pomoć, a liječnici su premašili sve norme. Neki su čak i nekoliko dana zaredom dežurali kako bi se stiglo intervenirati u svim slučajevima u kojima se tražila naša pomoć”, rekao je za Večernji list dr. Zovko.

Ipak, pune ruke posla nisu bile jedini, a ni glavni problem liječnika i drugog medicinskog osoblja u mostarskoj Hitnoj pomoći. Kako nam je rekao Zovko, bilo je i mnogo prijetnji smrću, čak toliko da su se ove pojave pretvorile u svakodnevicu.

– Pojedinci su tražili našu intervenciju, ali to nisu bili slučajevi koji su zahtijevali naš izlazak na teren. Onda je bilo svakakvih neugodnosti, prijetnje smrću su postale svakodnevica”, govori ravnatelj mostarske Hitne pomoći.

“Kada sam osobi s druge strane linije odgovorio kako ekipa Hitne pomoći ne može doći jer su svi timovi na terenu i kako to nije slučaj za hitnu pomoć, a ne još i prioritet, čovjek je rekao kako će za nekoliko minuta doći i kako će pobiti sve nas koje zatekne u prostorijama Hitne pomoći. Možete zamisliti kako je raditi u takvim uvjetima, osobito zbog toga što mi ovdje nemamo osiguranje”, govori jedan od liječnika.

Na novinarsko pitanje jesu li o ovim slučajevima informirali policiju i zatražili potrebnu zaštitu, dobili smo potvrdan odgovor, ali i još jedan poražavajući podatak.

“Jednom smo policiji javili za prijetnju koju smo dobili i za koju smo smatrali da je ozbiljna, ali nikakve reakcije nije bilo. Nakon toga nismo više zvali MUP nego čekamo hoće li osobe koje nam prijete zaista doći kako bi svoje prijetnje proveli u djelo”, zaključuju sugovornici mostarskog lista .

A da zaista u Hitnu pomoć dolaze svakakvi pozivi govori i podatak kako građani traže da ekipa Hitne pomoći dođe da im izmjeri temperaturu i propiše određene lijekove. Nerijetko se događa da građani daju i lažne podatke samo kako bi liječnici došli u njihov dom. I to je samo dio onoga što se u zadnje vrijeme događa u mostarskoj Hitnoj pomoći.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • S obzirom na ljubaznost pomenutog osoblja nimalo me ne bi cudilo da im se jedan dan ovo i ne desi – cak sto vise cudi me da do sada nije tj da je jos uvijek sve na prijetnjama ostalo…

  • Neka je Bog bolesnicima na pomoći, a ovo je odgovoran posao i to samo za one koji vole i žele pomagati jadnim bolesnicima , duboko moralni,karakterni i koji imaju savjest (koja bi ih mogla uništiti zbog eventualnih pogrešaka) , ali treba dati sve od sebe jer ste izabrali taj poziv i pomoći bolesniku jer ne da Vam je to poziv nego je to poziv i svakog običnog čovjeka. Jednog dana i ćete se i vi doktori i drugo osoblje naći u takvim teškim situacijama ,s drugu stranu života kao bolesnici ,bolesni,jadni,i sa svim strahovima,patnjama,trpljenjima,bolovimai očekivanjima od Boga,doktora i ostalog medicinskog osoblja ,neki će možda tek tada ćete shvatiti bolesnika premrlog od straha u očekivanju ozdravljenja ali …lijepih riječi,savjesnih tretmana ,podrške ,i Božijeg straha i ljudskog odnosa ……. u borbi za koji dan života , zato pomozite sada i žurite na pozive , jer to vam je i poziv i više od toga.

  • I još kako medicinsko osoblje zna da “je lažni poziv” tek kad dođe do bolesnika može znati da li je poziv hitan ili ne ,a ako je i lažni i to je bolest koju trebate odgonetnuti i dati uputnicu gdje treba ili rješiti.Zato treba što hitnije izići na poziv i vidjeti o čemu se radi , da ne bude prekasno .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.