Liječnici će odlučivati tko ne mora vezati pojas u vozilu

Sigurnosni pojas u vozilima u BiH uskoro neće morati koristiti vozači ili putnici koji imaju nalaz liječnika kojim ih se oslobađa vezanja pojasa zbog određenih tjelesnih ozljeda ili poteškoća.

U tijeku su izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, prema kojima se dodaje stavka o određenim iznimkama kada je u pitanju obavezno korištenje sigurnosnog pojasa.

Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze tim vozilom dužni su koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u prometu na javnoj cesti, glasi dosadašnji članak 34. kojem će se dodati sljedeća stavka:

Izuzetno od stava (1) ovog članka sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas, navodi se u dodatku, piše Klix.

Pod zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, ozljede ili stanja kod kojih bi korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe.

Da bi se liječnici mogli odrediti pri izdavanju uvjerenja o oslobađanju korištenja pojasa potrebno je prethodno utvrditi pravilnik, a koji će donositi entitetska Ministarstva zdravstva.

Ove izmjene su donesene nakon niza žalbi osoba kojima je sigurnosni pojas iz opravdanih zdravstvenih razloga predstavljao poteškoće pri putovanjima, a koje moraju vezati prema trenutnom zakonu.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Šta je sa korištenjem autosjedalica za djecu? Većina roditelja djecu voza kako stigne u automobilima a policija ne radi ništa po tom pitanju. Žalosno!
    Informirajte roditelje o važnosti ispravnog korištenja autosjedalica a ne da ih vozaju kao krompire po autu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.