Lijanoviću devet, a Šakiću godina zatvora

Županijski sud u Tuzli osudio je zbog zloupotreba položaja Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet, a njegovog savjetnika Stipu Šakića na godinu dana zatvora.

Lijanović je optužen zajedno sa savjetnikom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanske županije. Tužiteljstvo je tijekom procesa tvrdilo da je zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sistematski, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu, piše Detektor.ba.

Također, tužitelj je kazao kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH.

“To je bila kriminalna hobotnica koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika”, kazao je tužitelj Dalibor Bingas, navodeći da je ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem ovog kaznenog djela je 836.000 maraka, a obzirom da su osuđeni Šerifović i Čamdžić vratili 120.000 maraka, od Lijanovića bi trebalo oduzeti oko 710.000 maraka, a od Šakića 5.700 KM.

S druge strane, obrana je tvrdila da nije postojao spisak poljoprivrednika koji su morali davati polovinu poticaja, a Tužilaštvo nije pružilo nikakav materijalni dokaz u ovom slučaju, te da su brojni drugi svjedoci kazali da se nikada nije tražio povrat novca.

Lijanovićeva odvjetnica Mirna Delalić je tijekom procesa istaknula da se Tužiteljstvo u ovom procesu vodilo iskazima svjedoka “koji su neupućeni ili koji su namjerno iznosili neistinite navode”. Suđenje je trajalo više od godinu i po dana.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(www.jabuka.tv)

62 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.