Lijanović zatražio odgodu sedmogodišnje zatvorske kazne – Jabuka.tv

Lijanović zatražio odgodu sedmogodišnje zatvorske kazne

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi FBiH i lider stranke Radom za boljitak, zatražio je odgodu izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Mostaru.

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina zatvora po optužnici Tužiteljstva Tuzlanske županije za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ove županije i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine, piše Avaz.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. listopada prošle godine, Lijanoviću je prošlog tjedna stigao poziv za izdržavanje kazne.

No, kako je Lijanović potvrdio, zatražio je putem odvjetnika odgodu. Nije nam želio reći kada se točno trebao javiti na izdržavanje, ali je pojasnio da je poziv trebao preuzeti prošle sedmice.

Dobio sam obavijest da preuzmem poziv, ali smo mi uložili zahtjev za odgađanje izdržavanja kazne. Sada čekamo odluku suda. Ili da sve odgodi ili da donese novi datum kada trebam ići na izdržavanje, kaže Ivanković Lijanović.

Razlog za ulaganje odgode, kako kaže Lijanović, je slanje apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Uvjeren sam da je presuda donesena bez ikakvih relevantnih dokaza, politički motivirana u potpunosti i posljedica harange dok sam bio dopremijer FBiH. Odgodu tražim jer bi se onda meni, slanjem u zatvor, napravila dodatna šteta i onda bih imao pravo tražiti nadoknadu štete, kaže Lijanović.

Apelacijsko odjeljenje Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu “Meso” i kriminal težak 13,5 milijuna KM.

On je oslobođen u ponovljenom suđenju. No, kako kaže, sada razmišlja o podnošenju tužbe.

S obzirom na to da je nakon procesa 2007. godine netko opet sebi uzeo za pravo da bez osnove vodi kampanju, podiže optužnicu, bliže sam tome da treba tužiti sve koji su pokrenuli ovaj proces, kako bih ih upozorio da se ovlasti ne smiju kršiti i podnositi politički motivirane optužnice, rekao nam Lijanović.

Presudom se Lijanoviću oduzima i imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

(www.jabuka.tv)


40 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.