Lijanović: Veselim se zbog radnika, nadam se da je javnost shvatila da ja nisam kriv

”Raduje me činjenica da su obespravljeni nezaposleni iz Širokog Brijega, koji su sve vrijeme imali i moju bezuvjetnu podršku, uspjeli ostvariti svoja prava i da će u narednom razdoblju imati posao”, priopćio je danas dopredsjednik Narodne stranke radom za boljitak (NSRB) i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, u povodu postignutog sporazuma o isplati plaća bivšim radnicima nekoliko širokobrijeških firmi.

Podsjetimo, radnici su više od mjesec dana držali u blokadi zgradu kompanije “Lijanovići” u Širokom Brijegu, gdje su bila sjedišta tih firmi.

Nekoliko desetina radnika, svakog dana se okupljalo pred tim objektom, a od firmi su tražili isplatu zarađenih plaća, koje nisu isplaćivane dvije godine. Za sve su optuživali ministra Ivankovića Lijanovića, koji je u medijima poručio da zapravo nije riječ o radnicima “Lijanovića”.

”Ovim putem sve one medije koji su proteklih mjesec dana izvještavali o prosvjedima obespravljenih bivših zaposlenih širokobriježana i cjelokupnu javnost koja je pratila sva događanja, pozivam da ih isprate do kraja, te potvrde i uoče moje istinite stavove koje sam iznosio u prethodnom razdoblju”, navodi u priopćenju Ivanković Lijanović, dodajući kako se nada da su svi shvatili da on nije kriv za status tih ljudi.

”Svi oni koji su bez osnova, tendenciozno i neprofesionalno optuživali mene kao krivca za situaciju u kojoj su se našli nezaposleni, sada su, nadam se, shvatili da ja zaista nisam kriv za status tih ljudi, da oni nisu uposlenici društva Lijanovići d.o.o., kao i to da Lijanovići nisu ti koji su tim ljudima ikada išta dugovali i da će u tom smjeru mediji i zaključiti ovu priču”, ističe Ivanković Lijanović, jer, kako navodi, činjenica je da su nezaposleni jučer praktično postigli dogovor sa svojim sadašnjim i možda budućim poslodavcem o namirenju svojih potraživanja.

”To potvrđuje da cijeli slučaj nikada nije imao ikakve veze za mnom osobno ili društvom Lijanovići d.o.o. i da se očito sve vrijeme radilo o montiranim scenarijima”, poručio je dopredsjednik Boljitka i jedan od suvlasnika društva Lijanovići d.o.o. danas u Sarajevu u povodu jučer postignutog dogovora nezadovoljnih nezaposlenih iz Širokog Brijega sa stranim investitorom i dodao da on i društvo Lijanovići d.o.o. u narednom razdoblju neće prestati s borbom i istinom o nezakonitosti s kojom se bore već godinama.

Podsjetimo, stotinjak bivših radnika tvrtke Lijanovići i ostalih tvrtki čija su sjedišta bila na Visokoj Glavici u Širokom Brijegu u petak ujutro postigli su sporazum sa Sadikom Sezerom, vlasnikom tvrtke Asja, o isplati plaća te bi već tijekom dana pogoni tvrtke trebali biti deblokirani. Pregovori su trajali nekoliko dana sa Sadikom Sezerom koji je obećao da će u devet rata isplatiti oko 600.000 maraka.

Više od stotinu bivših radnika tako je nakon 35 dana prosvjeda i blokade tvrtke napustilo Visoku Glavicu i omogućilo rad novoj tvrtki Asja, koja je unajmila pogone Lijanovića, a koja će mesne prerađevine izvoziti u Tursku.

(www.jabuka.tv)


66 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.