Lijanović među najvećim gubitnicima izbora

Poznato je da u bosanskohercegovačkoj politici nitko ne želi priznati izborni poraz, ali usprkos tomu jasno je da su neke političke opcije i lideri zasad, a možda i zauvijek, otišli sa scene.

Najviše se govori o padu potpore i utjecaja SBB-a, SDS-a i DF-a. No, te stranke zadržale su značajan parlamentarni kapacitet i u budućnosti će imati svoju ulogu u politici. To se, pak, ne može reći za Bosanskoheregovačku patriotsku stranku (BPS) Sefera Halilovića, koja je u proteklom mandatu imala zastupnike u državnom i federalnom parlamentu, a u tri županije izravno utjecala na formiranje vlasti, piše Večernji list BiH.

S 1,4 posto osvojenih glasova na razini Federacije BPS prestaje biti relevantnim čimbenikom na političkoj sceni.

I perjanice ove stranke prošle su katastrofalno. Najbolji primjer je dosadašnji državni zastupnik Zaim Backović koji je dobio tek 664 glasa.

Silajdžić i pad SBiH

Nešto više glasova, ali nedovoljno za zadržavanje parlamentarnoga statusa dobila je bivša Backovićeva stranka – Stranka za BiH. Odlaskom Harisa Silajdžića s čela stranke ona je značajno oslabila, ali je uspijevala održati se u federalnom i parlamentima većine županija. Nakon ovih izbora bit će tek s po jednim ili dva zastupnika zastupljena u tri županijske skupštine.

Čak i ako opstane, SBiH će morati tražiti novog predsjednika, jer s ponižavajućih 1,67 posto glasova u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Amer Jerlagić više nema nikakav legitimitet za ostati na čelu stranke.

Nekadašnje stranke i pad

Dno je, čini se, dotakla i Narodna stranka Radom za boljitak. Na razini Federacije BiH dobila je tek 0,2 posto, dok je nekadašnji čelnik Mladen Ivanković Lijanović u utrci za mjesto u parlamentu Županije Zapadnohercegovačke dobio tek 161 glas.

Usprkos medijskoj podršci iz Sarajeva, ništa bolje nije prošla ni Hrvatska stranka, iza koje stoji Krešimir Zubak i nekadašnji kadrovi NHI-ja, navodi Večernji list.

Zagovaranje “autonomne politike bosanskih Hrvata” donijelo im je na federalnoj razini 0,15 posto glasova, a predsjednik stranke Božo Skopljaković kao nositelj liste uspio je prikupiti skromnih 400 glasova.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.