Lidija Bradara prošle godine pomilovala šest osoba

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH naći će se, između ostalog, i Izvještaj o odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba donesenim u 2023. godini.

Prema dostavljenom izvještaju, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara u prošloj godini je pomilovala šest osoba.

Bradara je u prošloj godini primila ukupno 48 molbi za pomilovanje, od kojih su 42 molbe odbijene, a šest prihvaćeno.

U Izvještaju se ne navodi tko su osobe koje su dobile pomilovanje, ali su navedena kaznena djela koja su “pomilovani” počinili, odnosno za koja je dano pomilovanje, kao i oblik danog pomilovanja (kazna koje se oslobađaju).

Tako je za počinitelja kaznenog djela “Pronevjera u službi” za koje su i Sud i Ministarstvo pravde dali pozitivno mišljenje/prijedlog, Bradara donijela odluku o pomilovanju kojom se “pomilovani” oslobađa izrečene kazne zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Pomilovanom za kazneno djelo “Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa”, kazna zatvora od tri mjeseca zamijenjena je uvjetnom osudom s rokom provjere u trajanju od dvije godine. U ovom slučaju je važno napomenuti da je Sud dao negativno mišljenje, a Ministarstvo pravde pozitivan prijedlog.

U Izvještaju se ne navodi tko su osobe koje su dobile pomilovanje, ali su navedena kaznena djela koja su “pomilovani” počinili (Izvor: Raport)

Osuđenik za “Krivotvorenje isprave” pomilovan je na način da mu je obrisana osuda. I Sud i Ministarstvo dali su pozitivno mišljenje/prijedlog za ovaj slučaj.

Pozitivno mišljenje Suda i Ministarstva dobio je i osuđenik za kazneno djelo “Šumska krađa” koji je djelomično oslobođen od izdržavanja izrečene kazne zatvora za razdoblje od dvije godine.

Osuđenik za “Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja” djelomično je oslobođen od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od devet mjeseci. Za njega je Sud dao negativno mišljenje, a Ministarstvo pozitivan prijedlog.

Počinitelj kaznenih djela “Teška tjelesna ozljeda” i “Nedozvoljena nabava i nošenje vatrenog oružja”, djelomično je oslobođen od izdržavanja izrečene kazne zatvora za razdoblje od četiri mjeseca. Osuđenik je na molbu dobio pozitivno mišljenje i Suda i Ministarstva pravde, izvijestio je Raport.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.