Libanonski čelnici prošli mjesec upozoreni na rizik od eksplozije u luci u Bejrutu

Libanonski sigurnosni dužnosnici prošlog mjeseca upozorili su premijera i predsjednika da 2.750 tona amonijevog nitrata pohranjenih u luci u Bejrutu predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije, doznaje Reuters.

Nešto više od dva tjedna poslije, 4. kolovoza, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali. Više od šest tisuća stanovnika je ozlijeđeno, domove je izgubilo više od 300 tisuća ljudi, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

Reuters je ostvario uvid u izvješće Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo, upućeno 20. srpnja predsjedniku Michelu Aounu i premijeru Hassanu Diabu.

Iako sadržaj pisma nije bio u izvješću, visoki libanonski sigurnosni dužnosnik za tu je novinsku agenciju izjavio da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u siječnju, kojom je zaključeno da je kemikalije potrebno odmah osigurati.

Izvješće o državnoj sigurnosti, koje je potvrdilo slanje pisma predsjedniku i premijeru Libanona, prethodno nije objavljeno.

Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišten u terorističkom napadu, rekao je službenik Reutersu.

Taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, sudjelovao je u pisanju pisma, a kaže da je vlasti upozorio da bi eventualna eksplozija mogla uništiti Bejrut.

Reuters nije mogao samostalno potvrditi sadržaj pisma, a uredi premijera i predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve za komentar oko zaprimanja pisma.

Inače, libanonski premijer Hassan Diab u ponedjeljak navečer objavio je ostavku vlade nakon posljedica katastrofalne eksplozije, za što je okrivio “endemsku korupciju” u zemlji.

Osudio je korupciju koja je, po njemu, dovela zemlju do “ovog potresa sa svim humanitarnim, socijalnim i ekonomskim posljedicama”.

Reuters ocjenjuje da bi saznanje o pismu moglo potaknuti daljnje kritike i bijes javnosti.

Libanonski premijer objavio ostavku vlade, osudio “endemsku korupciju” u zemlji

(Hina)


1 komentar

  • Nije na čovjeku da presudi drugomu,,da nije tako pred streljački vod za primjer sledećim koji se neodgovorno ponašaju na tako ozbiljnim državnim funkcijama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.