Lendo o sporazumima HDZ-a i “Osmorke: Pokušavaju ignorirati Ustav

Sporazumi koje su u petak u Mostaru potpisali HDZ BiH i stranke okupljene oko Trojke, a kojima oni između sebe dijele resore u novom sazivu Vlade FBiH, pokazuje namjeru tih stranaka da ignoriraju Ustav FBiH, poručio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Dodao je kako na taj način opstruiraju i blokiraju okončanje procesa formiranja federalne izvršne vlasti.

Ističe da taj dogovor HDZ-a i stranaka okupljenih oko Trojke može eventualno biti osnova za daljnje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

U Mostaru potpisani sporazumi: HDZ BiH i ”Osmorka” dogovorili resore u novoj Vladi FBiH

Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, kazao je Lendo.

Daljnje ignoriranje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije ništa drugo nego nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH, kazao je Lendo u priopćenju za javnost.

Ustav FBiH predviđa, kako navodi, da predsjednik, uz suglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH.

Dok je taj Ustav na snazi, svi smo ga dužni poštovati. Ukoliko HDZ BiH i stranke okupljene oko Trojke žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz potprou većine u Zastupničkom domu i bez nužnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati, naglasio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Gosp. Leđno ako je itko kršio Ustav, zakone, dogovore onda je to SDA. Ali ste dojadilo i ogadili se i domaćoj politickoj sceni a i strancima. Sve zbog vase lazi i prevrtljivosti. Hrvatima ste cetiri puta nametnuli Komsica i tako ste 98 posto glasaca hrvata koji izadu na izbore oteknu demokratsko pravo da biraju hrvatskog clana presjednistva. Iz reda ostalih vi ih upravo kradete vec 30 god i onda potkupiti Fincija i Sejdu koji trube kako im vi kazete. Pa tko to u federaciji uzurpira mjesta manjina. Leđno upravo vi bosnjaci i to činite i srbima i hrvatima u Domu naroda… Jednostavno vasa ,, prljava,, politika vase lazi ohladile se svima vise. I ako sumnje postoje na SBiH i Nes , konkretno Efendica i onog Ogresevica koji pusu u sviralo sa SDA i podrivaju svaki dogovor osmorka. Sve sto budu mogli da naprave, da to rastura učini ce…. Ali sto je tu je.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.