Lendo: Najbolje rješenje za BiH je da se mi pokušamo dogovoriti

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo bio je uvodničar tribine u organizaciji Stranke demokratske akcije Zenica, pod nazivom “Bosna i Hercegovina u aktualnom političkom trenutku”.

Lendo je u svom izlaganju ponovio poznati stav kako neće dati svoj potpis na sastav nove Vlade FBiH bez SDA, jer to je, dodao je, “stav SDA i ovih ljudi, koji su bili na ovoj tribini,” piše Fena.

Zeničko-dobojski kanton i čitava FBiH, istaknuo je, “dali su povjerenje SDA”.

U svemu tome, ne samo da trebamo, mi moramo sudjelovati u kreiranju kada je u pitanju FBiH i BiH. Upravo zbog tih, pozitivnih procesa, a i zbog sigurnosti BiH. Mi cijelo vrijeme, kada govorimo o dijelu Vlade FBiH, nama je uvijek na pameti BiH. BiH je broj jedan pa sve, onda, ostalo, podvukao je Lendo.

Na novinarsku konstataciju da iz Unsko-sanskog kantona pristižu vijesti da je SDA, navodno, blizu dogovora oko formiranja vlade tog kantona, Lendo je potvrdio da su, nakon okončanja posrednih izbora te izbora rukovodstva FBiH, krenuli razgovarati o koalicijama.

Upravo ovih dana predsjednik Bakir Izetbegović i vrh SDA poziva na razgovore. Vidjet ćemo kako će i na koji način završiti ti pregovori, ali ja sam optimist i siguran da će ovi jedno izvjesno vrijeme pokušati da zaobilaze i da traže pomoć od međunarodne zajednice, ali ovih dana, kako sam ja vidio, međunarodna zajednica upravo pokušava da kaže da se mi trebamo dogovoriti u BiH. To je najbolje rješenje za BiH, poručio je Lendo. SDA, poručio je Lendo, mora ostati čvrsta i jedinstvena, a to je, onda, garant da će sudjelovati u pozitivnim procesima i u FBiH i u BiH.

Drugi gost-uvodničar na tribini u Zenici bio je zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović, koji je govorio o “nečasnoj ulozi jednog dijela međunarodne zajednice u posljednjih 30 godina”. Počevši, naglasio je, od “neintervencije i prepuštanja nezavisne BiH, koja je tek bila stekla nezavisnost, agresiji od njenih susjeda 1992./1993. godine”.

Iza ovog današnjeg, aktualnog stanja u BiH, stoji jedan dio međunarodne zajednice, koji je našao izvođače radova u nekim malim strankama koje su se ujedinile na jednoj, rekao bih, neprincipijelnoj osnovi. Narod u BiH, prije svega bošnjački narod, već osjeća posljedice tog projekta, kojeg je dio međunarodne zajednice osmislio, a izvršavaju ga njihovi pomoćnici ili izvođači radova. Rekao sam da će SDA ostati uz bošnjački narod, kazao je Mašović.

Bez obzira na sve, očekuje da će u dogledno vrijeme “ljudi u tim malim strankama prepoznati stranputicu i zaustaviti se na tom putu koje vode u nepovrat te da će se vratiti u probosanski blok- u obranu i stvaranje jednog nepobjedivog i nepremostivog bedema za sve one koji ne žele dobro BiH”.

Ja u njima prepoznajem dosta čestitih ljudi, istaknuo je Mašović.

Mašović je, također, izrazio uvjerenje da će biti formiran probosanski blok, jer je taj “trend nezaustavljiv”.

Bošnjaci već sada trpe kao najbrojniji narod u BiH. Praktično najmanje se, usuđujem se zapravo reći, nizašta se ne pitaju. Kroz nedavno formiranje komisija u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH postali smo svjesni činjenice da sadašnje vladajuće stranke koje okupljaju jedan manji broj Bošnjaka, zapravo, više vjeruju razarateljima BiH i onima koji su sljedbenici udruženih zločinačkih pothvata, s jedne i druge strane. Da su dali povjerenje njima u formiranju takvih komisija pa i skupštinskih većina na nivou kantona, a to pokušavaju i na nivou FBiH. Na nivou države to su već ostvarili, kazao je Mašović.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić istakao je kako ta stranka ovakve tribine organizira širom BiH, a publika na tribini u tom gradu dala je podršku potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi.

Kada pogledate sve postupke koji su išli u pravcu svih dešavanja koji se tiču Federalne vlade, odnosno FBiH, obilježeni su neustavnim djelovanjem. I ovo posljednje djelovanje gospođe Lidije Bradare, gdje ona saziva potencijalnog premijera FBiH, a da ne upita jednog od potpredsjednika, u suštini je neustavno djelovanje. Ona, u principu, o budućem sastavu vlade može razgovarati samo tako da se slože oba potpredsjednika FBiH. Sve što uradi u suprotnom pravcu suprotno je Ustavu FBiH koji je u potpunosti izjednačio poziciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, kazao je Pivić.

Neprihvatljivo je, podvukao je, da se suglasnošću predstavnika Srba i Hrvata, a bez podrške predstavnika Bošnjaka, koji predstavlja više od 70 posto stanovništva, formira Vlada FBiH.

Samo zamislite da se u Republici Srpskoj želi formirati Vlada RS-a, tako da se konzultiraju Bošnjaci i Hrvati, a da se zanemari predstavnik Srba, kazao je Pivić.

(www.jabuka.tv | Foto: Klix.ba)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.