Legendarni napadač najskuplji je u povijesti Premierlige, Pogba tek četvrti

Premda je Manchester United prije dvije godine platio Juventusu 105 milijuna eura za Paula Pogbu, najskuplji igrač u povijesti Premierlige je Ukrajinac Andrej Ševčenko koji je 2006. iz Milana preselio u Chelsea.

Njegov transfer je tada iznosio 73 milijuna eura, što bi prema istraživanju portala TotallyMoney danas iznosilo čak 160 milijuna eura.

Financijski stručnjaci TotallyMoneyja analizirali su sve transfere u Premiershipu od 1992. godine i na osnovu niza parametara i čimbenika napravili su “formulu za inflaciju nogometnih igrača“. Na osnovu nje su načinili tablicu najvećih transfera.

Na vrhu liste su Andrej Ševčenko, Alan Shearer i Rio Ferdinand. Ševčenkov transfer bi danas iznosio 160 milijuna eura, Shearerov 157 milijuna eura, a Ferdinandov 138 milijuna eura.

Shearer je 1996. preselio iz Blackburna u Newcastle United za 20 milijuna eura, dok je Ferdinand 2002. napustio Leeds United i za 35 milijuna eura preselio u Manchester United.

Aktualni engleski rekorder Paul Pogba, koji je prije dvije godine iz Juventusa stigao u Manchester United za 105 milijuna eura na toj tablici je tek četvrti.

U Top 5 je i Fernando Torres. Španjolski napadač je 2010. preselio iz Liverpoola u Chelsea za 70 milijuna eura, što bi danas bilo oko 130 milijuna eura.

Među 100 najvećih transfera engleskog nogometa nema hrvatskih igrača.

Mnogi misle da su nogometaši uvijek bili plaćeni puno. Naše istraživanje pokazuje da zbog globalizacija nogometa, njegove sve veće popularnosti na svijetu i TV ponude, najveći nogometni klubovi mogu si priuštiti da se natječu za najbolje igrače, ali i da nogometna inflacija daleko nadmašuje dnevnu inflaciju, kazao je Henry Keegan iz TotallyMoneya.ilijuna eura, što bi danas bilo oko 130 milijuna eura.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.