LED rasvjeta stiže u BiH gradove

U vremenu kada nas svakodnevno bombardiraju svakojakim vijestima u sredstvima javnog priopćavanja, koje dominiraju negativnošću, teško je pronaći društveno korisnu vijest. Uglavnom se nude vijesti loših prognoza koje pogađaju pučanstvo u ovim recesijskim vremenima. U moru takvih vijesti stiže nam i jedna društveno korisna vijest koja bi mogla donijeti uštede i poboljšanje životnog standarda u BiH.

Naime, FA- TRADE d.o.o. iz Mostara potpisao je ekskluzivno zastupništvo za područje Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa svjetski renomiranim tvrtkama Horizon AG i Worldnewenergy, koji su veliki proizvođači LED sijalica, solarne rasvjete, solarnih crjepova i solara. FA-TRADE d.o.o. sa Horizon Ag i World New Energy kreću zajednički u projekte sufinanciranja izmjene postojeće rasvjete u LED rasvjetu od najmanjih razina (općina, gradova, županija…) koje bi time ostvarivale velike uštede, čak do 90 % sredstava.

solarna3 solarna2

U slučaju postavljanja solarnih rasvjeta računi za struju bi na kraju mjeseca bili 0 KM. Navedeni projekti financirali bi se iz razlike potrošnje struje za koje postoje osigurana sredstva u proračunima. Jamstvo na LED rasvjetu i solarnu rasvjetu je nevjerojatnih 15 godina koje daje proizvođač.

Naravno, sufinanciraju i projekte izmjene sijalica u LED sijalice po javnim i privatnim objektima gdje je ušteda preko 90% . U programu nude ugradnju solarnih krovova kako bi svaki objekt proizvodio struju za sebe, te koristio toplu vodu i grijanje gdje bi se dosadašnji troškovi sveli na 0 KM. Za sve ove projekte mogu se dobiti i nepovratna sredstva od EU do 40% .

Doznajemo da bi otvarali i tvornicu za proizvodnju patentiranog solarnog crijepa i akumulatora pri čemu bi se otvorilo novih cca. 50 radnih mjesta.

Samo je pitanje hoće li naši BiH političari prepoznati projekte uštede ili će ih prije iskoristiti političari Crne Gore.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • nisam siguran da će država podržati ono gdje njeni političari nemaju osobnog interesa,što se tiče same ponude odmah prihvaćam da mi na kuću ugrade solarne kolektore koje će EU fondovi sufinancirati bar 25%,da će naša elektroprivreda višak energije kupovati od mene,ali mislim da će teško doći do toga bar u ovom zadnjem dijelu kojeg sam pomenuo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.