Lažnoj šefici OSA-e i Ureda predsjednika FBiH 5 godina zatvora

Općinski sud u Sarajevu nepravomoćno je osudio Azru Obuću zvanu “žena vjetar” (39) iz Sarajeva na pet godina zatvora zbog lažnog predstavljanja i prijevara.

Ova poznata prevarantica je lani, lažno se predstavljajući kao šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Ureda predsjednika FBiH, uzimala 17.000 KM od šest osoba za navodno zapošljavanje u te institucije. Tako će nezaposlena profesorica književnosti Azra Obuća iz Sarajeva, koja koristi pseudonim Azra Fiola, ponovno iza rešetaka.

Mediji su je etiketirali kao “ženu vjetar” upravo zbog načina djelovanja u dugogodišnjem prevarantskom stažu. Unatrag sedam godina osuđena je na dvije uvjetne kazne od po dvije i četiri godine zatvora, a onda se pojavila kao spisateljica te “šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i službenica Ureda predsjednika FBiH”.

Samo su neke žrtve odlučile i progovoriti. Prema optužnom zahtjevu, kao prevarantica muškoj osobi ponudila je mjesto informatičara – administratora na prikupljanju sigurnosnih podataka, a on joj je, prethodno potpisavši lažno načinjeni ugovor o radu na neodređeno vrijeme, na kojem je elektronički obrađena fotografija zaglavlja, za taj posao dao 4000 KM. Među prevarenima je i jedna Sarajka koja joj je predala 6000 KM za obećani posao pravnice u Vrhovnom sudu FBiH.

Azra je sastanke organizirala u jednoj prostoriji za koju je tvrdila da je riječ o tajnoj lokaciji OSA-e, a nešto slično dogodilo se i drugoj Sarajki koja je za posao u šalter-dvorani Općine Novo Sarajevo također dala 4000 KM. – Ni sanjala nisam da bi netko mogao to uraditi, kazala je Azrina žrtva.

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.