Lažna kilometraža kod trećine polovnih automobila iz Njemačke

Skoro trećina polovnih automobila u Njemačkoj povezana je sa prevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipuliraju s pređenim kilometrima i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kada su mehanički brojači prijeđenih kilometara zamijenjenih digitalnim.

Uređaji za resetiranje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće izmanipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC.

U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine. U Minhenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojačima pređenih kilometara na desetinama luksuznih talijanskih automobila.

Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao brojem pređenih km i zatim ih prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milijuni polovnih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Minhenu, kada je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara. Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo izmanipulirano.

ADAC savetuje kupcima da detaljno pregledaju automobil prije kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s općim stanjem vozila, prenosi svijetauta.novi.ba.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • to znaju i ptičice na grančicam u proljeće kad prvi put zacvrkuću!Više manje od pedeset auta uvezenih ovamo k nama priko raznih auto salona ,barem 49 njih ima vraćenu kilometražu. Nije nikakva tajna da u Švabiji to otprilike košta prije 15-20 godina oko 30 maraka , a zadnjih desetak godina spalo je na deset-petnaest eura. Skida se otprilike od sto -do dvjesto tisuća, makar su poznati primjeri da je auto recimo star četiri godine kao taksi prešao više od šest stotina tisuća kilometara i onda se kilometraža vrati na recimo najiše 150 tisuća i proda se za dvije trećine cijene novog a auto je praktično odradilo 0samdeset posto svoga vijeka trajanja. Kupe tamo povoljno, ovde prodaju i zarade na autu otprilike od par tisuća do pet tisuća eura i to je to. Oni mali , oni su kolko tolko pošteniji jer nemaju ni novca ni mogućnost izbora pa su zadovoljniji s malom zaradom.

 • Kodnas uvezu oni mali autica, tipa clio, c3, polo, corsa. Tamo bio teretni ovdje dodje sa 100 tisuca a tamo razdrndan prljav kuda je milion preso. Ocisti ga sredi ubaci zadnja sjedista i jadni kupac bi reko nov nitko ga voza nije i kupi, a on proso bunu i bunicu.

 • Novo auto!
  Staro neki 12-13 godina, priša samo 180 000, vozili ga baba i did.
  Auto veće klase, iđe autoputom ošale 200, troši manje od 6 l/100 km, čovik koristio za svoje potribe, na more, nediljon na misu i tako.
  Plaćen nov 70 000, sad ga daje za 7 000, i dok se dotra vamo, izađe 14 000…
  Di ćeš bolje!

Komentiraj: