Lana Prlić: Kome i zašto smetaju multikulturne škole u HNŽ-u?

Lana Prlić, potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH, osvrnula se na to kako se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ni pet godina nakon presude Općinskoga suda u Mostaru o ukidanju “dvije škole pod jednim krovom”, u Čapljini i Stocu ova presuda ni danas nije implementirana, prenosi 24saat.info.

“U travnju 2012. godine Općinski sud u Mostaru je donio presudu, prema kojoj je naloženo ukidanje ‘dvije škole pod jednim krovom’ u Čapljini i Stocu, a rok je bio 1. rujna 2012.godine. Nakon skoro pet godina, djeca još uvijek idu u školu u dvije različite smjene, uče dva ‘različita’ jezika.

Presuda je dokazala da je model ‘dvije škole pod jednim krovom’ diskriminacijski, međutim, ako pitamo Ministarstvo obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije, to nije tako. Nadležni ili neće ili ne znaju kako riješiti ovaj problem. Pozivaju se, prema dobrom starom receptu, na međunarodnu zajednicu, međunarodne organizacije i institucije.

Koristim priliku da im napomenem da ujedinjenje škola te ukidanje bilo kakve vrste diskriminacije i segregacije je bila i još uvijek jeste postprijemna obaveza BiH prema Vijeću Europe.

Čitajući razne izjave ministara i ministrica obrazovanja u županijama u kojima se sprovodi ovaj model segregacije učenika, dobivam odgovor na pitanje da li ministri uopće žele riješiti ovaj problem i odgovor je jasan – NE. Pa tako imamo izjave ministrica i ministara iz HNŽ-a, Srednjobosanske županije i Zeničko-dobojske županije, koji kažu da je segregacija, u stvari, ustavno pravo na jezik, ili da škole nisu podijeljene, jer je knjižnica zajednička ili, zamislite, zajednička zbornica.

Nigdje i nitko ne spominje djecu, koja će izaći iz tih istih škola i biti zakinuti za poznavanje svojih vršnjaka, ili čak za drugo pismo, samo zato što neki ministar ili ministrica ne vidi to kao problem. Jasno je da nadležni ministri ne uzimaju ovu presudu i problem za ozbiljno, jer ne postoji sankcija, a ni odgovornost.

Bojim se da će, nakon 20 godina segregacije i diskriminacije u obrazovnim institucijama, multikulturalnost postati riječ koju nove generacije ne razumiju, ne svojom krivicom ili svojim odabirom, već zbog nečijega interesa”, navodi Prlić.

(www.jabuka.tv)
13 komentara

  • E ovako mala trebas znat neke stvari a mislim i da znas.Siroki je jednonacionalna sredina i svi navodno vjernici pa svako malo tuca,pa mogu zamislit kako bi izgledale mjesane skole .Tuce bi bile cesto ,a tumacilo bi se da je s nacionalne strane sto nije uvijek tako.Usla je agresija u ljude ,a to je isto rat donio kao i nepovjerenje prema rodbini.susjedima i pogotovo ljudima druge vjere.Fino je to zamisljeno ali nije ostvarivo jos.

  • Zato ti Lana nisi zakinuta i upoznala si tu lijepu multikulturu Sarajeva i Komšića,Lagumđžije,Nikšića,Reufa Bajrovića,Suljagića,Mašovića,Zukana Heleza,Damira Hađžića itd. Blago tebi kad si tako pametna i multikulturalno osvještena.Samo pročitaj ova imena svojih stranačkih kolega i šefova jesu li i oni tako osvješteni draga Lana… Koliko si plaćena da širiš tu multikulturalnost Sarajevskih begova,vezira,sultana….Ako itko uruši nadu za suživot i poštivanje drugih i drugačijih onda je to SDP-ja ,otpatci koji su sada u nekim novim strankama ili imaju svoje građanske stranke i dio ekstremnih bošnjaka koji doživljavaju BiH-nu svojom babovinom. Lana Prlić,lijepa jesi,mlada jesi,zrela i pametna ne znam,vrijeme će pokazati…Reuf Bajrović po svojim izjavama je bliži Isilovcima nego nekom normalnom političaru koji bi trebao gajiti ideju suživota i poštivanja drugih i drugačijih.On kao da živi u nekom svom Kalifatu,gdje bi on skidao glave tko njemu ne odgovara i ne razmišlja kao on…,,STRAŠNO,,,…

  • Potpisuje veći dio i lanine i i ja komentar i ovog zadnjega. Problem je u suštini da se nameću teze neke nove nacije….teze koje su opasno tkivo onima koji su već formirani ili iskreno teže koje su u budućnosti stvaranja nacije na području i Hercegovine tzv bosanske nacije. U tom nazalost Hrvata ne sudjeluju samo ovi svi redom prozvani nego i druge silnice i drugi narodi pa čak i pojedini jugovici hrvatici i njima su samo poznati ti razlozi

  • Da si to govorila prije par dana nebi bilo čudno, ali sad kad vidimo kako funkcionira multi-kulti u Francuskoj ili Austriji ispadaš glupa. “Kulturni” đaci su zaklali učitelja samo zato što je govorio o slobodi mišljenja.

      • Baš stvarno. A ja mislio da je to nešto novo. Vidim ova dva su pisala danas. Škole bi stvarno trebale bit zajedničke ali je neizvodljivo jer mi imamo tri različite povjesti i tri ista jezika. Interesante su kutije za cigarete, tri puta piše isto – Pušenje ubija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.