Lagumdžija poručio da on ne bi s HDZ-om ni pod koju cijenu, a Radončić odbio ulazak SBB-a u vlast

Zlatko Lagumdžija, bivši lider Socijaldemokratske partije BiH, te predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić komentirali su mogućnost ulaska njihovih stranaka u Vladu FBiH.

Lagumždija je prokomentirao najave da bi Socijaldemokratska partija BiH mogla ući u vlast s Savezom za bolju budućnost i Hrvatskom demokratskom zajednicom, poručivši da on to ne bi učinio ni po koju cijenu.

U novoj parlamentarnoj većini u Federaciji BiH bi, prema nekim teoretiziranjima u javnosti, bilo mjesta za HDZ, SBB i SDP, ali ne i za SDA.

Znam da ja to ne bih učinio ni po koju cijenu, ni uradio to, ni mislio o tome, ni pokušavao to, ni puštao da ostane nejasno je li možda hoću, napisao je Lagumdžija na Twitteru.

Lagumdžija je napisao i to da nije siguran što aktualni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić hoće kada je riječ o mogućnostima da, zajedno sa HDZ-om i SBB-om, preuzme vlast u Federaciji BiH.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH  također je poručio kako SBB ne zanima ulazak u Vladu FBiH.

On se na svom Instagram profilu osvrnuo na insinuacije pojedinaca u vezi s formiranjem nove koalicije i Vlade FBiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Ovih dana, ničim izazvani s naše strane, pojedinci bez ikakvog povoda (osim ako možda ne žele skretanje pozornosti javnosti s afere “Respiratori”), javno priopćavaju insinuacije i šalju poruke SDP-u i SBB-u da ove dvije stranke ne trebaju praviti koalicijsku većinu s HDZ-om u tobožnjem preuzimanju Vlade FBiH.

Pa, valjda se i mi iz SBB-a tu nešto pitamo.

Znači, nismo i nećemo biti dio te nerealne i propagandističke priče.

Već smo napustili državnu razinu vlasti i SDA-u smo uredno i principijelno vratili Ministarstvo sigurnosti BiH. Nema razloga da se drugačije ponašamo na entitetskoj razini.

Još preciznije, uopće nas ne zanima biti u novoj Vladi FBiH. Kao što nas ne zanimaju ni imaginarni strahovi vrha SDA ili sve grublje podvale paraobavještajnih centara SBB-u.

View this post on Instagram

SBB NE ZANIMA ULAZAK U VLADU FBiH Ovih dana, ničim izazvani sa naše strane, pojedinci bez ikakvog povoda (osim ako možda ne žele skretanje pažnje javnosti sa afere “Respiratori”), javno saopćavaju insinuacije i šalju poruke SDP-u i SBB-u da ove dvije stranke ne treba da prave koalicionu većinu sa HDZ-om u tobožnjem preuzimanju Vlade FBiH. Pa, valjda se i mi iz SBB-a tu nešto pitamo. Znači, nismo i nećemo biti dio te nerealne i propagandističke priče. Već smo napustili državni nivo vlasti i SDA-u smo uredno i principijelno vratili Ministarstvo sigurnosti BiH. Nema razloga da se drugačije ponašamo na entitetskom nivou. Još preciznije, uopće nas ne zanima da budemo u novoj Vladi FBiH. Kao što nas ne zanimaju ni imaginarni strahovi vrha SDA ili sve grublje podvale paraobavještajnih centara SBB-u. Naše je precizno političko stajalište da novu vlast na nivou Federacije BiH, treba činiti SDA sa DF-om i Bijedićevim i drugim “preletačima”. Tu je i SDA-ov nezaobilazni 30-godišnji strateški partner HDZ. Zajednički, oni imaju sasvim dovoljan broj poslaničkih ruku da imenuju novu Vladu FBiH i formiraju entitetsku vlast po vertikali. Mi ih pozivamo da to što prije učine i, nakon dvije godine kašnjenja, napokon implementiraju izborne rezultate iz 2018. godine.

A post shared by Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin) on

Naše je precizno političko stajalište da novu vlast na razini Federacije BiH, treba činiti SDA s DF-om i Bijedićevim i drugim “preletačima”. Tu je i SDA-ov nezaobilazni 30-godišnji strateški partner HDZ.

Zajednički, oni imaju sasvim dovoljan broj zastupničkih ruku imenovati novu Vladu FBiH i formirati entitetsku vlast po vertikali.

Mi ih pozivamo da to što prije učine i, nakon dvije godine kašnjenja, napokon implementiraju izborne rezultate iz 2018. godine.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.