Kvasci i hrana za kvasce u proizvodnji crnih i bijelih vina

Selekcionirani vinski kvasci su sitni živi organizmi, golim okom nevidljivi, bez kojih bi proizvodnja vina danas bila nezamisliva.

U vinogradu, na površini bobica, mnogo autohtonih kvasaca ugine zbog različitih vanjskih čimbenika pa ih tek malo dospijeva u mošt. Prilikom muljanja, kvasci odlaze u mošt te počinju spontano vrenje koje može otići u krivom smjeru pa to treba spriječiti.

Zato se uvijek preporučuje upotreba selekcioniranih vinskih kvasaca koji vrenje usmjeravaju u pravom smjeru i garancija su dobrog budućeg vina. Najpoznatija i vodeća tvrtka u proizvodnji kvasaca je Lalemand, koja proizvodi posebne kvasce za crna i bijela vina.

Za crna vina upotrebljava se UVAFERM BDX I OPTIMUM RED. Optimum red utječe na stabilizaciju boje crnih vina, a UVAFERM BDX je aktivni kvasac koji daje dobru punoću okusa sa izraženim voćnim i sortnim karakteristikama.

UVAFERM BDX

Za bijela vina upotrebljavaju se kvasci LALVIN EC-1118 i OPTIMUM WHITE. EC 1118 je univerzalni kvasac za sve bijele sorte, a Optimum white ima funkciju stabilnosti arome bijelih vina.

LALVIN EC-1118

Uz kvasce, u proizvodnji vina se koristi i hrana za kvasce koja smanjuje rizik od prespore fermentacije i zastoja na minimum.

Za sve ostale informacije o postupku pripreme i dodavanja vinskih kvasaca i hrane za kvasce kontaktirajte našu Agro podršku na broj 039/700-000.

(www.jabuka.tv)