Kvadrat stana košta koliko i dvije prosječne plaće u BiH

Prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u Bosni i Hercegovini iznosila je 2.248 KM po kvadratnom metru.

Za godinu dana, cijena kvadrata poskupila je za 447 KM ili za skoro 25 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju prošle godine iznosila je 1.801 KM.

U usporedbi a prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2021. godini, u prvom kvartalu ove godine prosječna cijena veća je za 23 posto, a u odnosu na isti period lani veća je za 24,9 posto, priopćili su iz ove agencije.

Za godinu dana, kvadrat građevinskog zemljišta poskupio je sa 185 na 226 KM, u prosjeku. Cijena gradnje i dobit izvođača povećani su sa 1.141 na 1.426, dok su ostali troškovi porasli s 475 na 596 KM.

Praktično, kvadrat stana u novogradnji u prvom tromjesečju ove godine koštao je koliko iznose dvije prosječne plaće u BiH. Naime, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u BiH je u ožujku 2022. iznosila 1.092 KM.

Analiza Agencije za statistiku BiH pokazuje da je broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na prvo tromjesečje 2021, veći je za 1,5%. U odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini manji je za 32,3 posto.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

9 komentara

 • Sve je to jeftino dok ne bude bar 5 prosječnih plaća jedan kvadrat stana!
  A šta sa onim koji imaju plaću ispod prosječne plaće,a takvi su u većini, kako oni da riješe stambeno pitanje kad nemaju ni za osnovne potrebe?

 • Sve kasnije zasnivanje obitelji u uskoj je korelaciji s poskupljenjem kvadrata stana i građevinskog zemljišta.
  Zbog bahatosti i oholosti, sami sebi jamu kopamo i osuđujemo se na totalni demografski nestanak.

 • Politicari i nihovi uhljebi umjesto da smanje cijenu goriva svima, oni su odlucili sebi povecati naknade za prijevoz. Ostale ko sljivi. Pa kad krenu goriti kuce politicara pitat ce se zasto bas njima…

  • 11:37,
   Alu i pmaća nikome ne bi smjela biti manja od prosječne, kao najmanja pa naviše.
   Mirovine isto, a ne da umirovljenici gladuju a u dobra doba i većina radnika sa plačom ispod tisuću maraka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.