Kutle: “Izetbegovićevo potenciranje građanske države jeftino je dodvoravanje bošnjačkim biračima”

Bakir Izetbegović, kao i njegove kolege iz konkurentskih stranaka u bošnjačkom biračkom tijelu, ili ne želi shvatiti suštinu bošnjačko-hrvatskih odnosa, BiH kao države i pojma konstitutivnosti naroda koji proizlazi iz Ustava, ili jednostavno nema kapaciteta za to, smatra Goran Kutle, asistent na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Komentirajući za HMS Izetbegovićeve tvrdnje izrečene u intervju jednom sarajevskom portalu kako se on i njegova stranka SDA zalažu za građansku BiH, a da Bošnjaci nisu, niti pokušavaju “vladati hrvatskim korpusom”, te kako HDZ ima i previše pozicija u vlasti u odnosu na brojnost Hrvata, Kutle kaže kako Izetbegovićeve izjave nisu ništa novo što već do sada od njega nismo čuli.

Čudno mu je što nitko od hrvatskih političkih predstavnika nije tu u stanju artikulirati ključan problem u takvoj logici, koja, napominje, nije bliska samo Izetbegoviću već i drugim strankama iz bošnjačko-bosanskog korpusa, jer s njome se manipulira već godinama.

Naime, najprije treba razjasniti kako u tih 40 hrvatskih pozicija u vlasti što ih bošnjački član Predsjedništva spominje, su uračunate sve vodeće i zamjeničke pozicije u ministarstvima, odborima, agencijama itd., ističe Kutle.

Pita se koliko to predstavlja od ukupno svih pozicija u FBiH, koje se biraju na mandatno razdoblje, te kolika moć odlučivanja proizlazi iz tih pozicija s kojima Hrvati upravljaju.

Točno je da Hrvati upravljaju s nekim jakim ministarstvima, o rezultatima tih ministara neka najbolje prosude birači iz hrvatskog biračkog tijela. Ali koja je svrha svih tih pozicija u ukoliko postoji mogućnost preglasavanja u Vladi FBiH, ili ukoliko će u Parlamentu FBiH Izetbegovićeva stranka s pričuvnim koalicijskim partnerima „bosanskim patriotima“ silom pokušati nametnuti zakone koji nisu u interesu njihovih partnera u Federaciji – Hrvata?, pita se Kutle.

Izetbegović ignorira činjenice i “plaši” Komšićem

Komentirajući Izetbegovićeve tvrdnje kako Hrvati nisu majorizirani Kutle kaže kako lider SDA potpuno ignorira činjenicu da je Hrvatima izabran član Predsjedništva u dva navrata uz apsolutnu većinu bošnjačkih glasova.

Izetbegović opet „plaši“ s Komšićem, govoreći o tome kako su Čović i Ljubić valjda preplašeni pa šalju „miroljubljive poruke“ Bošnjacima, a niti u jednom trenutku ne osuđuje „fenomen Komšić“, niti isključuje mogućnost njegovog ponovnog biranja. Jednako tako ignorira činjenicu da dva puta nije poštovana politička volja Hrvata pa su u Vladu FBiH ušle stranke koje su imale minimalnu potporu hrvatskog naroda. S druge strane, potencira priču kako Hrvati u nekim sredinama majoriziraju Bošnjake. Ne želeći biti ničiji odvjetnik, i tu se može argumentirano raspraviti je li stupanj majorizacije nad Bošnjacima, ukoliko uopće postoji, u nekim nacionalno mješovitim sredinama gdje Hrvati imaju vlast, jednak stupnju majorizacije Hrvata u sličnim sredinama gdje Bošnjaci drže vlasti? I može li se to uopće usporediti s majorizacijom Hrvata na razini Federacije BiH i u izboru člana Predsjedništva BiH, rekao je Kutle.

Matrica totalitarnih društava

Kutle smatra kako Izetbegović želi sebe postaviti u dominantnu poziciju, u kojoj su „on i njegovi“ jedini dobri, a hrvatske i srpske političke stranke bi trebale bespogovorno slušati ono što im se naredi.

Izetbegović za svoju politiku tvrdi da je politika „dogovora i kompromisa“, ali taj dogovor podrazumijeva onu matricu iz totalitarnih društava: “Bit će onako kako mi kažemo i nikako drugačije!”, primjećuje Kutle.

Sugovornik HMS-a kaže kako Izetbegović niti bilo tko drugi s bošnjačke političke scene, ne želi biti „dežurni izdajnik“ u bošnjačkoj javnosti koji je kao „nešto ustupio“ Hrvatima, makar znao da bi upravo relaksacija odnosa Bošnjaka i Hrvata najviše koristila Bosni i Hercegovini kao državi u koju se toliko kune..

Potenciranje građanske države jeftini je predizborni trik

Komentirajući Izetbegovićevo zalaganje za građansku BiH s ekonomskim regijama, za koju i sam priznaje kako nije realnost u bližoj budućnosti, Kutle napominje kako sama ideja građanskog društva u suštini nije nešto čemu bi se ijedan razuman čovjek među Srbima i Hrvatima protivio, ali se, kaže, velika većina Hrvata i Srba protiviti građanskoj unitarnoj državi kakvu je zamišlja Izetbegović, njegove pristaše i kolege iz drugih suparničkih stranaka.

Priča o povijesnim, ekonomskim regijama koje spominje je samo jedna prozirna maska za politiku dominacije, grubog grabljenja resursa, i zbijanja Hrvata u male „geto zajednice“. Vidjeli smo u prošlosti kako je njegova stranka provodila „ravnomjeran“ razvoj regija u FBiH kroz raspodjelu javnih prihoda i gradnju infrastrukture. No pitanje je bi li se Izetbegović usudio tvrditi kako bi te regije trebale imati visok stupanj autonomije, kako bi kroz njih uz individualna ljudska, bila zaštićena i kolektivna politička prava svih naroda, kako bi se u unutar njih poštovali svi identiteti, kako ne bi bilo preglasavanja ili političkog diktata iz Sarajeva, kaže Kutle za HMS, te zaključuje:

Naravno da od toga ništa Izetbegović nije u stanju jamčiti, stoga popularizacija građanske države u predizborno vrijeme je samo jedan trik i demagoško dodvoravanje bošnjačkim biračima, kako bi vratio popularnost svojoj stranci, te sačuvao sve one pozicije koje je već osigurao kroz tisuće radnih mjesta u državnim kompanijama i administrativnim jedinicama svojim najdražim pulenima u stranci, i nudio im mogućnost za nove bolje pozicije.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Svi smo mi komšića, pozivam sve koji se ne osjećaju kao uhljebi hdz, eroneta, elektro itd.. da ustanu i dignu glas kontra Čovića

    • Prvo, nisi ti nikakav “Široki”, drugo, naguzio ti Komšić nanu i treće – naguzi i ti njegovi krmaču Sabinu, ako ti ne zaudara previše na loj. Ili, ako ti ne zaudaraš njoj.

  • Nikad mi nije bilo jasno kako netko može biti Hrvatski član predsjedništva a da te izaberu Bošnjaci, valjda idu na onu ” ja sam Hrvat pa me mogu izabrati i bošnjaci”. Nije mi jasno koga bi onda predstavljao Bošnjake koji su ga izabrali ili Hrvate koji ga nisu izabrali.

  • Eto covica ti nisu izabrali bosnjaci..pa sve zivo pobize u njemacku…a povraca mi se od ovih ulizickih asistenata…svi su krivi osim covica…uostalom kuzim ja da on ne bi bi bio asistent da se ne uvlaci..de bola kad ce treci kanal

    • Ajde polozit ces kad naucis…nije ti do naseg profe …nije lako vruce a knjige debele.Nemoj bit ljubomoran na tudju pamet ,skodi zdravlju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.