Kurz o putu prema EU: Lopta je kod vas, BiH ne smije izgubiti priključak – Jabuka.tv

Kurz o putu prema EU: Lopta je kod vas, BiH ne smije izgubiti priključak

Sebastian Kurz

Za Austriju, zapadni Balkan nije samo težište predsjedavanja Vijećem Europske unije, već je godinama i suštinski dio naše vanjske i europske politike, kazao je za Dnevni avaz kancelar Austrije Sebastian Kurz, koja već treći put predsjedava Europskim vijećem.

Kurz je stajališta da trebaju zauzeti aktivnu ulogu u zemljama zapadnog Balkana tijekom predsjedavanja te da to vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Zapadni Balkan je među pet prioriteta Austrije tijekom šestomjesečnog vodstva EU, poručio je Kurz te naglasio da odlično poznaje BiH i regiju i da je mnogo puta posjetio BiH.

U duhu dugogodišnje austrijske tradicije, Kurz je kazao da će se založiti za sve države zapadnog Balkana.

Austrija se izjašnjava za teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Pri tome, jasno se zalažemo za EU perspektivu za cijelu regiju na temelju individualnih napredaka pojedinih država, poručio je.

Govoreći o BiH, Kurz je istaknuo da postoji jasna perspektiva pristupanja za suverenu i cjelovitu državu. Istodobno, naglasio je, podržavaju reformske napore, naročito u područjima vladavine prava, borbe protiv korupcije i reforme izbornog prava, koja su od posebnoga značaja na putu u Europsku uniju.

Bosna i Hercegovina svakako ne smije izgubiti priključak na niz drugih država regije, mišljenja je Kurz.

Podsjetio je da je Strategijom za zapadni Balkan ostvarena nova dinamika i da je Austrija podržala upućivanje Europskoj komisiji zahtjeva za pristupanje Europskoj uniji.

Trenutno je lopta opet kod BiH, da što je moguće brže i sadržajno potpuno odgovori na dodatna pitanja Komisije, kazao je. Za vrijeme predsjedavanja Vijećem Europske unije, Kurz je istaknuo da će biti više prilika da se pozabavi tom temom.

EU perspektiva za zemlje zapadnog Balkana je u jasnom interesu Europske unije i to je ponovno naglašeno i neformalnim summitom šefova država i vlada 17. svibnja u Sofiji, podsjetio je Kurz.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Kurz je poručio da je potrebno izmijeniti sustav europske migracijske politike te da najnoviji zaključci tijekom posljednjega zasjedanja Europskog vijeća predstavljaju obrat trenda.

Tu spadaju odlučna borba protiv ilegalne migracije i uredna zaštita vanjskih granica, kazao je. Ilegalni migranti se nakon spašavanja, dodao je, moraju zaustaviti i zbrinuti na vanjskoj granici, a nakon toga vratiti u svoje zemlje. Ukoliko je to nemoguće, Kurz smatra da im se treba ponuditi privremena zaštita u centrima u sigurnim trećim zemljama.

Tijekom predsjedavanja Austrije, Kurz je kazao da će se truditi da ostvare jasan i izrazit napredak.

Austrija je spremna i podržati zemlje zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalnih migranata i krijumčarenja, zaključio je kancelar Austrije Sebastian Kurz.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.