Kurti: Na sjeveru Kosova neće biti Republike Srpske

Kosovski premijer Albin Kurti (48) rekao je u intervjuu za Hinu uoči novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom da neće dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske na sjeveru Kosova.

Na sastanku Kurtija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu 2.svibnja bit će predstavljen nacrt statusa općina na sjeveru Kosova gdje većinom žive Srbi, što je ključna točka pregovora.

Kurti, koji je s Hinom razgovarao u petak na gospodarskom forumu u grčkom gradiću Delfima, još uvijek nije vidio taj nacrt.

Srpska strana u prvi plan stavlja formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa iz 2013. godine.

Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske u BiH.

S obzirom na inzistiranje Bruxellesa rado ću pogledati kakav su to nacrt pripremili, premda smatram da bi bilo bolje da su ga prvo prezentirali meni u Prištini. Ja ću, međutim, osigurati da se ispuni ono što je već dogovoreno 27. veljače u Bruxellesu, postojanje odgovarajuće razine samouprave srpske zajednice prema najvišim europskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina, rekao je.

No, ono što nećemo dopustiti jest pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi izgledalo kao Republika Srpska u BiH. Nećemo dopustiti satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova, naglasio je.

Kurti tvrdi da u odnosima Srbije prema susjednim zemljama vidi sličnost s Rusijom. Naša zemlja je, međutim, normalna demokratska zemlja koja daje individualna i druga prava svojim građinama, ali ne dopušta teritorijalizaciju temeljenu na etničkoj pripadnosti jer je to protivno demokraciji i republici, dodao je Kurti, na vlasti od ožujka 2021. godine, javlja Hina.

Poručio je da on služi svim građanima Kosova bez obzira na etnički identitet, socijalnu pozadinu ili vjersku pripadnost, a da će u Bruxellesu osigurati ustavnost i zakonitost na čitavom teritorija Kosova.

Teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što ne smije biti povrijeđeno. Želim normalne odnose sa Srbijom, europske odnose, dobre susjedske odnose. Zaštita manjina nam je važna. Ali ne možemo dati izvršne ovlasti lokalnoj zajednici jer izvršne ovlasti pripadaju vladi i općinama, naglasio je.

Uz to, želimo ojačati javne usluge koje bi bile ponuđene svim građanima bez obzira na etničku pripadnost, a ne davati ih zbog etničke pripadnosti, kazao je.

Dakle, pričekajno da vidimo kako će se razvijati sastanak u Bruxellesu, izjavio je.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Djaba šiptarima što kovrče , MZ je ko uvik odlučila ostaviti žarište i tako će sigurno nastati nešto nalik na RS. Usto srbija i dan danas ima najjače diplomatske veze od svih bivših jugorepublika i praktički se smatra jedini faktor koji se respektira. Sve ostale bivše republike se olako pokoravaju željama MZ i zbog toga nemaju prevelikog respekta prema njima.

  • Fulao si. Srbiji uzeli Kosovo, a ti govoriš kako ima najjače diplomatske veze. I, naravno, kad su im uzeli Kosovo najnormalnije je da Srbi na Kosovu imaju neki status.

   • meni se cini dasi se malo zaletio pa fulao . kosovo je dobilo ko neki status ali se nepita u vlastitim granicama. ove srpske opstine ce biti ustrojene kako srbija zamisli a ti prati taj proces, pa kad zavrsi mozes mi slobodno potvrditi da sam bio u pravu. samo se malo strpi

 • Sta pricas “Kosovo dobilo neki status”. Kakva glupost Srbija ima najbolje veze od bivsih Jugorepublika. Mozda pocetak 1990 kad Francuzi i Britanci su vjerovali njihove nebuloze o milijun Srba sradali u NDH. A onda Vukovar, Srebrenica i genocid na Kosovarima.
  Srbija je izolirana, navija za diktatora Putina i Kosovo je na putu pune samostalnosti. Srbija samo ima podrsku par drzava, Spanjolska( zbog Katalonije) i neka “pravoslavna braca”.Ocigledno Vucic je u velikoj panici.

  • Moj čovik štasi zapjenio , smiri se malo. Vidiš li ti da srbija kao kandidat neizvršava više manje nikakve obaveze i nikakvih sankcija zbog toga nema nego je ipak prvi kandidat za ulazak. Nebi me začudilo da udju u EU iako nisu priznali neovisnost kosova. I sada ovakva ima bolji rejting od Hrvatske kod svih tih što si ih naveo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.