Kurdi oslobodili devet sela od Islamske Države

Pešmerga snage iračkih Kurda okončale su u ponedjeljak operaciju istočno od uporišta radikalne grupe Islamska Država nakon što su osvojile devet sela, navode kurdske snage u priopćenju.

Regionalni sigurnosni savjet Kurdistana prenio je da je operacija, pokrenuta u nedjelju prije zore, “ostvarila svoje ključne ciljeve”.

Prema priopćenju, Islamska Država od ljeta 2014. godine okupirala je devet sela  koja su ranije uglavnom nastanjivale iračke manjine Kakai i Šabak. U operaciji je sudjelovalo oko 5.500 pešmerga boraca podržanih zračnim udarima koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama na površini od 120 kvadratnih kilometara.

Ta regija u blizini Kazira leži duž glavnoga autoputa između Mosula i prijestolnice kurdske autonomne regije Arbila. Savjet je priopćio da je tijekom dvodnevne operacije ubijeno 140 boraca Islamske Države i da je uništeno 14 autobombi.

Zapovjednik pešmerga snaga izjavio je da su četvorica pripadnika kurdskih snaga poginula i 34 ranjena tijekom operacije. Nova ofenziva protiv Islamske Države na sjeveru zemlje uslijedila je tjedan dana nakon što su iračke vladine snage pokrenule napad na Faludžu, jedino veliko gradsko uporište Islamske Države u Iraku.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.