Kupujete televizor? Pripazite da je u skladu s novim odredbama

Novo pravilo glasi: U prijelaznom razdoblju od 2019. do 2021. godine kupci će morati izabrati televizor opremljen sustavom DVB-T2 s videokodiranjem H.265/HEVC.

Čini se da ćemo uskoro ponovno morati obratiti pažnju na spravice koje nam pomažu gledati TV-programe.

Kratka verzija?

TV prijemnici koji nemaju sustav DVB-T2 s videodekodiranjem H.265/HEVC neće moći izravno pratiti TV-programe, već će im za to (pored drugih manje atraktivnih opcija) trebati takozvani Set Top Box.

Što učiniti?

Može li vaš televizor izbjeći mrsko spajanje na Set Top Box? Pa, ako je stariji od dvije godine, prilično su velike šanse da on novi sustav ne podržava. Tehničke specifikacije moguće je provjeriti u priručniku s uputama za korištenje koje ste dobili pri kupovini ili downloadali online. Ako niste sigurni, kontaktirajte trgovinu u kojoj ste ga kupili i pitajte trgovce.

Trebate li prijeći sada? Pa, baš i ne

Prijelaz na novi sustav kreće tek 2019. godine i trajat će čak dvije godine što znači da ne postoji razlog za gužvu i paniku. Uostalom, ako nemate TV koji podržava DVB-T2 s videokodiranjem H.265/HEVC, na raspolaganju vam je nekoliko opcija:

  • novi televizor
  • kupnja STB uređaja
  • gledanje TV-a putem interneta, kabla ili satelita

STB-ovi trenutno koštaju oko 250 kuna s time da se procjenjuje se da bi im cijena mogla pasti, a moguće je i kako će se Vlada odlučiti subvencionirati njihovu nabavku.

Kako prepoznati nove standarde?

Iz HAKOM-a su najavili da će i televizori i STB-ovi koji podržavaju novi sustav od iduće godine biti jasno označeni posebnim logotipom. Odabir loga, kao i propisivanje postupka certificiranja prijamnika za hrvatsko tržište planiran je za iduću godinu. 

(Tportal.hr.)

Komentiraj: