Kupci električnih vozila nisu toliko motivirani brigom za okoliš, važnije im je nešto drugo

Svijet se kreće prema elektrifikaciji i zamjeni benzinaca i dizelaša električnim automobilima, koji su manje štetni po okoliš i naš planet.

Tome u prilog govore i prodajne brojke i sve veća potražnja za automobilima s električnim motorima, a polako se krećemo prema trenutku u kojem više nećemo niti imati izbora jer klasičnih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem više neće biti u prodaji.

Kako sada stvari stoje, to možemo očekivati za deset do petnaest godina.

Do tada će ljudi sve više kupovati električne automobile, a nedavno provedeno istraživanje koje je naručio Polestar pokazalo je zanimljive rezultate o motivima kupovine takvih vozila. Treba naglasiti da je istraživanje provedeno samo u SAD-u i u njemu je sudjelovalo pet tisuća vlasnika e-automobila te bi bilo zanimljivo vidjeti dijele li i vlasnici električnih automobila i iz drugih dijelova svijeta slična razmišljanja.

Naime, istraživanje je pokazalo da više od polovice (55 posto) kupaca električnih automobila uopće nije motivirano brigom za okoliš i očuvanje Zemlje. Njima je u prvom planu tehnologija koja se nalazi u električnim automobilima. Kako je to objasnio prvi čovjek Polestara za Sjevernu Ameriku Gregor Hembrough, današnje generacije imaju drukčiji pristup luksuzu – njima više nije bitno ono što je ispod haube, već tehnologija ugrađena u sama vozila. Činjenica da su takvi automobili klimatski prihvatljiviji samo je dodatni benefit.

Ipak, postoji i razlika u razmišljanju koja je naročito izražena u demografskim skupinama, pri čemu o utjecaju na klimu i okoliš najviše razmišljaju najmlađi, odnosno pripadnici generacije Z (između 18 i 24 godine). Za njih 12 posto upravo je to najvažniji razlog kupovine električnog automobilašto je dvostruko više u odnosu na dobnu skupinu između 25 i 41 godine i trostruko više za dobnu skupinu između 57 i 74 godine, prenosi Zimo.

Razlika u dobnim skupinama očituje se i u odnosu prema brendovima, pa je povjerenje u kompanije poput Tesle, Polestara, Riviana i Lucida više kod mlađih osoba, dok manje od trećine tzv. baby boomera ima povjerenje u te nove igrače na automobilskom tržištu.

Kupili polovni električni automobil pa saznali neugodnu vijest

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.