Kula u Počitelju dobila novi krov: Sanirana konstrukcija i postavljene vanjske ploče

Završeni su radovi na rekonstrukciji krova i pokrivanju Gavran-kapetanove kule u Počitelju, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Ovaj kameni biser napokon je adekvatno saniran, a krov, koji je godinama propadao, u potpunosti je promijenjen.

Kako smo se uvjerili na terenu, postavljena je nova konstrukcija kao i nove pokrovne ploče te gromobran na samoj kuli.

Prijetnja za posjetitelje

Osim propadanja spomenika, kula je bila prijetnja i za posjetitelje, jer su kamene ploče padale oko same kule. Inače, prije pet godina su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon izvršenog monitoringa, izdali dramatično upozorenje o stanju skoro svih kulturno-povijesnih objekata i apelirali na nadležne da poduzmu hitne mjere sanacije.

Među njima je bila i Gavran-kapetanova kula. Obnova je bila krenula krajem prošle godine, ali je nakratko bila obustavljena, a kako su tada rekli iz tvrtke GP ”Bišina”, koja je zadužena za obnovu, čekala se isporuka materijala.

Podsjetimo i kako je u studenom 2022. godine potpisan ugovor o izvođenju radova sanacije krova kule Gavrankapetanović u Počitelju, koji je u ime naručitelja posla, odnosno Grada Čapljine ugovor je potpisao gradonačelnik dr. Smiljan Vidić s izvođačem radova firmom GD ”Bišina” d.o.o. Mostar.

Kašnjenje u izvođenju radova

Lokalna vlast u Čapljini poduzela je sve moguće mjere kako bi se ovaj najprepoznatljiviji simbol Počitelja rekonstruirao, a potpisivanjem ovog ugovora izvođače radova obvezujemo da posao završe do kraja godine, rečeno je tada iz Gradske uprave.

Međutim, projekt nije bio završen do kraja godine, ali su se radovi nastavili u prvim danima 2023. godine, da bi do konačnog završetka projekta došlo u zadnjim danima siječnja.

Inače, projekt je sufinanciran od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i Grada Čapljine.

Pored Gavran-kapetanove kule, koja je sada sanirana, u Počitelju je ugrožena i Medresa, a Pašina tabija je i dalje zatvorena i zanemarena, dok u boljem stanju nisu ni Sahat-kula i Hamam.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.