Starinske čokoladne oblatne

Ovo je recept za starinske čokoladne oblatne naših baka, teta i strina koje pripremaju ovakve oblatne, ali nisu znale da je ovakav nadjev jako poznat u svijetu slastica. Vjerojatno nitko nikada nije rekao da se upravo polaganim ukuhavanjem šećera u mlijeku dobije fantastični karamel nama danas poznati kao Dulce de leche. Ovaj je fantastični karamel tradicionalni južnoamerički slatki namaz, a u prijevodu sa španjolskog doslovno znači slatko od mlijeka.

Krema se, računajte na to, kuha 2,5 sata da biste dobili fini, gusti i dovoljno konzistentan, karamel koji je baza oblatnama, morat ćete ga toliko kuhati na laganoj vatrici. Nemojte da vas to obeshrabri jer dok se karamel kuha, morate ga samo povremeno promiješati, dok sa ostatkom vremena možete što hoćete. Popiti kavicu, pročitati dobar dio zanimljive knjige, pospremiti kuhinju … A ako su vam kojim slučajem na repertoaru božićni kolači, tada za to vrijeme možete ispeći još poneku vrstu kakvih kolačića.

U kremu od karamela se po želji osim čokolade, koja je navedena u receptu, može dodati i oraha koji će je dodatno obogatiti.

Pronađite još recepata za odlične božićne kolače

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 600 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje (što tamnija, to bolja)
  • 250 g maslaca (ili margarina)
  • prstohvat soli
  • pakiranje oblatni (5 komada)

Priprema:

1. U veću posudu uliti mlijeko, dodati šećer pa uz miješanje pustiti da proključa. Kada slatko mlijeko provri, smanjite vatru na najmanje i kuhajte 2,5 sata uz povremeno miješanje. Ovo je dug proces tijekom kojega će šećerno mlijeko polako mijenjati boju i pretvarati se u karamel. Iako će vam se ovo činiti kao nemoguća misija, budite uporni i vjerujte receptu, jer tako to mora ići – polako.

2. Nakon otprilike 30-tak minuta neprestanog kuhanja tekućina će postati lagano krem boje, nakon slijedećih pola sata još tamnija dok će krajnji rezultat biti prava tamna boja karamela. Istim slijedom će se masa zgušnjavati, malo po malo. Imajte na umu da se karamel tek hlađenjem zgusne do kraja. Također budite oprezni kod miješanja nakon recimo polovice kuhanja. Ako nakon sat vremena kuhanja naglo uronite kuhaču u tekućinu, jako će se zapjeniti. Zato, samo oprezno i polako.

3. Kada ste skuhali karamel, dobili ste ustvari dulce de leche. Možete ga ako želite preliti u staklenke, zatvoriti, ohladiti i koristiti kao namaz na kruh ili neke druge slastice. Možete ga također odmah premazati preko oblatni.

4. U vrući karamel dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se otopi, a odmah potom dodajte nasjeckani maslac. Na laganoj vatrici i dalje uz miješanje sve otopite, kuhajte još 2-3 minute i to je to. Krema je spremna za oblatne.

5. Svaki komad oblatne premazujte sa otprilike 6-7 žlica kreme i pokrivajte slijedećim komadom oblatne. Kada ste završili, opteretite oblatne većim limom i pokojom knjigom kako bi se nadjev dobro zalijepio za oblatne i kako se ne bi razdvajalo nakon hlađenja i sušenja.

6. Kada se nadjev stisne i ohladi, oblatne izrežite na prutiće i pospremite u zatvorene kutije do posluživanja, piše Recipeci.com.

Recept u slikama:

Dobar tek!

(www.jabuka.tv) 


5 komentara